tisdag 5 juli 2011

VÄDJAN!

De senaste inläggen i bloggen har till stor del bestått av idylliska bilder och upplevelser från Uganda, Sverige och Spanien. Jag är enormt tacksam och lycklig att få uppleva allt detta. Men mitt i denna lycka finns en stor oro som gnager i bakhuvudet på mig hela tiden. EKONOMI. Jag är så rädd att projektet inte skall överleva p.g.a. ekonomin. Det vore förödande, framförallt för pojkarna såklart, men även för personalen i Kabale. Och för mig. Därför skriver jag det här inlägget för att än en gång vädja om Er fortsatta hjälp.
Numera har jag två familjer, en i Uganda och en i Sverige och jag vill inte vara utan någon av dem. Svårt, det där. En tröst är att jag vet att killarna har det bra, de är i trygga händer. De visar att de vill förändra sina liv, och det gör mig så glad och stolt. Läs mer om hur allting startade HÄR och se en presentation av pojkarna HÄR.
Jag vill rikta ett stort tack till Katrin Zytomierska och Expressen för att Ni har uppmärksammat vårt arbete. Evigt tacksam kommer jag vara Calle Schulman och Paf.com som gjort något som, såvitt jag vet, ingen gjort förut. De startade en välgörenhetsblogg och valde vår organisation som första projekt att stötta. Pengarna vi fick från dem gjorde det möjligt att skaffa det nödvändigaste till barnhemmet, bl.a. sängar, madrasser, soffor, bord och stolar och men de har även täckt andra utgifter såsom skolavgifter och mat. Jag vill självklart även tacka Er, fina läsare, som skänkt pengar och kommit med goda råd och uppmuntrande kommentarer. Ni anar inte hur mycket det betyder. TACK!
Pengarna rinner dock iväg väldigt fort, det kostar en del att få en sådan här organisation att fungera. Vi tror på kvalitet och vill inte att pojkarna ska fattas något. Vi vill att de ska se hela och rena ut. Vi vill att de ska gå till sängs utan att känna hunger. Vi vill att det ska finnas bra personal tillgänglig för dem, att de ska få en ordentlig utbildning och ha tillgång till skolböcker och annat material. Vi vill att de ska sova gott om natten i ett tryggt hem, att de ska ha utrymme till att leka och ha saker att leka med. Vi vill att de ska få spela sina fotbollsmatcher samt kunna gå och titta på sina älskade lag, Manchester United och Arsenal, och ibland få njuta av en läsk under tiden. Vi vill ge dem tillgång till sjukvård och se till att de får åka och hälsa på sina familjer då och då. Vi vill att de ska få det emotionella stöd de behöver. Att de ska få åka på utflykter, titta på film, lyssna på musik och dansa. Vi vill ge dem möjligheten att få vara barn. Att deras sår, fysiska och emotionella, ska läka och att de i framtiden ska se tillbaka på sin barndom med glädje. Flera av pojkarna kommer att ha ärr, men jag hoppas att ärren ska gå att leva med, kännas uthärdliga.
Detta strävar vi efter. Varje dag. Men vi klarar det inte ensamma - inte utan Er hjälp. Vi behöver ständigt pengar till projektet. Jag, Therese och våra familjer är på gång att starta en stiftelse samt bilda en väl fungerande styrelse. Detta för att bringa mer legitimitet till projektet och förhoppningsvis möjliggöra donationer från företag och organisationer i framtiden. Men JUST NU behöver vi Er fortsatta hjälp, och jag garanterar Er att VARTENDA ÖRE NI SKÄNKER GÅR OAVKORTAT TILL ATT HJÄLPA POJKARNA. Vi betalar lön till personalen på plats, men allt arbete som utförs av mig, Therese och våra närmaste sker ideellt. Vi betalar alla resor till och från Uganda ur egen ficka, den enda förmån jag har är att jag bor i huset samt att jag äter med grabbarna ibland.
Vi har nu fått bättre koll på alla kostnader, och det har blivit lite dyrare än vi räknade med från början. Budgeten vi nu gjort visar att det krävs cirka 15 000 kr i månaden för att projektet ska överleva. Se specifikation nedan.

Månadskostnader för Emma & Therese Children’s Project – “Våra skitungar”

Hyra: 1728 kr (700 000 Uganda shillings)
Löner – 6 anställda: 2838 kr (1 150 000 Uganda shillings)
Skola (Terminsavgifter, skolmaterial, uniformer, speciallärare): 1357 kr (550 000 Uganda shillings)
El & Vatten: 494 kr (200 000 Uganda shillings)
Mat & hushållsartiklar: 6170 kr (2 500 000 Uganda shillings)
Grillkol: 420 kr (170 000 Uganda shillings)
Transport: 494 kr (200 000 Uganda shillings)
Internet/Telefon: 247 kr (100 000 Uganda Shillings)
Nöje: 370 kr (150 000 Uganda shillings)
Övrigt *: 691 kr (280 000 Uganda shillings)

TOTALT: 14 808 KR (6 000 000 Uganda shillings)

(*Sjukvård, medicin, tandläkarbesök, reparationer i huset, kläder, gräsklippning, veckopeng till killarna, lekmaterial, kyrka, kurator etc)


Det låter mycket, det håller jag med om. Men kom ihåg att 15 000 kr/månad försörjer fjorton barn och det inkluderar allt. Boende, mat, utbildning, personalkostnader, läkarvård, medicin, kläder, hygien, nöjen – ALLT! Det är alltså dryga tusenlappen per barn och månad. Vi har även skapat arbetstillfällen i Kabale eftersom vi anställt sex personer. Vår ”Project manager” heter Moses. Han står för de flesta kontakter med myndigheter och var den som hjälpte mig att rädda barnen från ”director”. Alex är vår ”House manager” och projektets största stjärna. Han jobbar dygnet runt och är så dedikerad åt pojkarna. Alex brinner verkligen för sitt arbete och pojkarna älskar honom. Andrew är den som arbetar närmast Alex. De två har ansvar för killarna och gör ett väldigt bra jobb. Irene och Stidia är våra hushållerskor. I vårt hus i Kabale finns det varken vitvaror eller hushållsmaskiner. Mat lagas över öppen eld och kläder tvättas för hand. Tidskrävande, som ni förstår, därför måste vi ha två personer som hjälps åt. Självklart uppmuntrar vi även barnen att ta ansvar för hushållet, men de går i skolan mellan kl. 7 -18 varje dag och vi känner att det blir för mycket att tvinga dem tvätta sina kläder när de är lediga. Undantag är på loven, då alla måste hjälpa till lite mer. För att garantera barnen och personalen säkerhet har vi vår säkerhetsvakt, James, som håller koll på huset under nätterna. 
Min tanke i nuläget är; många bäckar små.  Kan vi inte hjälpas åt?
Jag vet att många läser min blogg och jag hoppas så innerligt att ni vill hjälpa våra kära skitungar. Tänk om 150 personer kunde tänka sig att skänka 100 kr var/månad. Då överlever projektet. Snälla ni, hjälp oss! Sprid vidare! Alla som kan tänka sig ställa upp kan väl räcka upp en hand i kommentarsfältet eller skicka ett mail till mig på emma.kock.039@student.lu.se. Eller, kom gärna med andra förslag på hur vi kan få in pengar.
Jag åker tillbaka till Kabale i augusti eller september och vid det laget hoppas jag ha hittat fler sponsorer som kan stötta oss. Men fram tills dess (och gärna längre) behöver vi din hjälp. Kan du undvara 100 kr/mån? För våra grabbar, är det skillnad mellan liv och död. Faktiskt. Just nu har de allt de behöver tack vare Er, om det försvinner vet jag inte vad som händer med dem. Det är den bistra sanningen. Det finns inte andra organisationer som kan ta sig an dem. Deras familjer har inte möjlighet att göra det. Om det här projektet misslyckas kommer 14 pojkar snart vara tillbaka på gatan. Vad som händer med dem sedan vågar jag inte ens tänka på.  Snälla, snälla hjälp oss!

Bidrag tas tacksamt emot på:

Handelsbanken 6759
Kontonummer: 726 881 732

Som sagt; 150 personer. 100 kr var i månaden (gärna mer förstås om ni vill). Om ni inte har möjlighet att skänka hundra kronor blir vi självklart väldigt glada över mindre summor också. Och snälla sprid budskapet vidare. Hjälp oss att hjälpa våra älskade skitungar!


Varma hälsningar
Emma (och Therese samt våra familjer)

41 kommentarer:

 1. Åhh! Jag önskar så innerligt att jag kunde hjälpa. Men tyvärr går vår egen ekonomi inte ens ihop som det är nu. :-(

  Jag kommer givetvis att sprida ert rop vidare så gott jag kan.

  tycker för övrigt inte alls att 15.000:- i månaden är så mycket om man ser till allt som rymms inom de beloppet. Se bara vad vi här i Svwrige lägger på hyror etc.

  SvaraRadera
 2. Jag sprider i bloggen och ska försöka sätta in en slant. Ert arbete är så viktigt!

  //Henrietta

  SvaraRadera
 3. Jag ska försöka undvara en liten slant denna månaden. Det ni gör är fantastiskt och förtjänar all uppmärksamhet :)

  SvaraRadera
 4. Count me in! Hoppas pengarna kommer fram / Monira Negash

  SvaraRadera
 5. Har länkat på Facebook nu och hoppas att fler människor hittar hit och till ert bankkonto. Jag har följt er från första inlägget och kan inte med ord säga hur jädra fantastiska ni är med pojkarna. NI ÄR GULD VÄRDA !!! Tyvärr har jag inte så mycke guld men en hundralapp elr två fixar jag =)

  SvaraRadera
 6. Har satt in 300 kr nu, bäst att passa på när jag har pengar... ;) hälsningar Rebecka

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag vet inte hur många läsare du har på bloggen, men om vi är många så kanske du kan tjäna på att ha reklam här? Jag skulle glatt se lite reklam om det kan göra nytta, och säkert många andra med mig.

  SvaraRadera
 8. Jag har nu satt in 3x100 SEK och jag beundrar ert glada och envisa engagemang. Stort lycka till med alla utmaningar. Jag följer bloggen fr o m nu. Om ni även behöver t ex t-shirts har vi en tonårsson här hemma som kan bidra med sådant m m. Kan vi skicka någonstans som ni sedan kan ta med när ni reser till Uganda nästa gång?

  SvaraRadera
 9. Hej! Jag kommer också att skänka 300 kr, viktigt arbete ni gör :)
  Hälsningar Jenny

  SvaraRadera
 10. Jag är övertygad om att ekonomin kommer att ordna upp sig i framtiden. Men jag förstår att du oroar dig just nu. Men en sak är säker. Din kärlek lyser igenom så starkt. Du har verkligen lyckats förmedla dina pojkars skönhet. Tack var ditt fina sätt att berätta om pojkarna, är vi många med dig som inte vill se dom på gatan igen...

  Ursäkta inte projektet!! Det är inte mycket pengar det handlar om, ni håller ju inte bara barnen vid liv. Ni ger dom ett liv med kärlek, omtanke, glädje och stolthet. De är inte längre fattiga, de känner sig fina. Och det är UNIKT!!!

  Om det verkligen blir kris. Varför inte ordna eller loppis eller liknande? Bjud in vänner, familj, grannar på en middag med bildvisning från barnhemmet och ta betalt...

  Självklart sätter jag in ett litet bidrag.

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag är student och kan inte binda upp mig varje månad men jag satte in 100 kronor till er och pojkarna idag. Hoppas de kommer väl till pass! Vänliga hälsningar från Emily Töyrä

  SvaraRadera
 12. Jag har lagt in om att 100 kr ska dras varje månad till förmån för Skitungarna! ;-) Hoppas verkligen att fler ansluter!

  SvaraRadera
 13. Hejhej!
  Jag har satt in 100 kr till Skitungarna nu!

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Jag vill absolut hjälpa till! Tyvärr har jag inte mycket till ekonomi just nu under sommarmånaderna, men jag planerar att börja bidra i Augusti :) Det kanske inte blir någon stor summa då heller, men mellan 50-100:- kan jag absolut avvara varje månad.

  Hoppas ni får ihop pengarna, det handlar ju inte om stora summor (ur svensk synvinkel), speciellt inte med tanke på hur mycket ni använder dem till!

  //Ronja

  SvaraRadera
 15. Ni gör ett fantastiskt jobb med dessa söta pojkar! Har följt er blogg sedan Calle uppmärksammade er på sin blogg! Jag är just nu världsförälder i Unicef men jag kommer att avsluta mitt medlemsskap där och bidra med 100:- i månaden till er organisation istället. Skall även sprida ordet bland vänner och bekanta. Det vore fruktansvärt om pojkarna hamnar på gatan igen!

  SvaraRadera
 16. Ni gör ett fantastiskt jobb och det är mycket roligt att följa er via bloggen. Jag har satt in 1000 kr på ert konto. Lycka till i ert fortsatta arbete.

  //Cecilia

  SvaraRadera
 17. jag kan inte bidra med mycket då jag är sjukskriven, men har fixat så att det sätts in 100 kronor varje månad. jag hoppas det kan vara till lite hjälp i alla fall.

  SvaraRadera
 18. Självklart ska vi hjälpa till för att ungarna ska fortsätta att ha det bra som dem har nu.
  Har redan satt in en slant.
  Hälsa dina fina pojkar från mig!

  /Tess

  SvaraRadera
 19. Självklart Emma!
  Så imponerad jag är av ditt arbete, helt fantastiskt!
  Hoppas att du och dina pojkar mår bra!
  Stor kram!
  Moa

  SvaraRadera
 20. Söta du, du skriver så att tårarna trillar på mig. Ett sånt äkta engemang är det sällan man ser, när det mesta idag bara handlar om yta. Jag har följt dina fina skitungar sen första början, och inser att ni gör ett fantastiskt arbete.
  Har p g a tråkiga omständigheter själv en bottenekonomi, men visst f-n skall jag väl kunna avvara en hundring i månaden. "bra" månader kanske två eller tre.
  Och du, så mycket ni får för knappa 15,000 i månaden gör ju nästan att man sitter här och skäms över en hel del svenskar. Allra mest över dom som har den summan x 3-4 eller mer men inte kan avvara en spänn på annat än sig själva.
  Ni gör ett fantastiskt jobb!
  Lycka till

  SvaraRadera
 21. Jag sätter in pengar!

  SvaraRadera
 22. jag tänker också bli månadsgivare och sätta in en hundring i månaden! är så imponerad över ert arbete och hur hårt ni jobbar!

  SvaraRadera
 23. Jag har tänkt länge att jag ska bli månadsgivare till någon form av välgörenhesprojekt så fort jag blir "vuxen" och får ett jobb och en inkomst.

  Där är jag ju nu, har jag insett, och funderat ett tag på vad jag ska sponsra. Jag är generellt rätt negativt inställd till de stora drakarna som tar en tredjedel av pengarna till administration och annat krafs, så när jag fick nys om ert projekt kändes det så självklart. När jag skänker till er vet jag att varenda krona går fram och gör nytta, och det känns så bra!

  Så 100 kronor i månaden får ni från mej från och med nu! :)

  SvaraRadera
 24. Här är en till som utan problem kan avvara 100 kr i månaden. Ska lägga in så att det dras automatiskt varje månad. Kommer även att länka till er från min blogg.
  /Fia

  SvaraRadera
 25. 100:- i månaden kommer. Länkar vidare så blir det förhoppningsvis fler som uppmärksammar ert fantastiska arbete. Familjen Herlin

  SvaraRadera
 26. Johanna i Lund8 juli 2011 09:40

  Jag sätter in några hundralappar nu och sedan 100 kr/månad. Självklart!

  SvaraRadera
 27. Hej!
  Har satt in 200 kronor och startat en stående överföring på 100 kronor/månad.
  Vet att ni kommer att använda pengarna väl.

  Tack för att ni hjälper!

  SvaraRadera
 28. Länk på Facebook och blogg. Pengar kommer. Jag hoppas att alla som läser hjälper till i den mån dom kan.

  Du och killarna är våra hjältar.
  /Hanna och David

  SvaraRadera
 29. Hej!

  Jag läser er blogg när jag kommer över internet... Sitter i min hytt på en kryssningsbåt i asien... Jag har som en del andra här funderat vad jag ska kunna skänka pengar till som känns rätt... så nu för jag över 200 kr i månaden :) Kan folk som är sjukskrivna och har dålig ekonomi skänka nån hundra lapp då å då kan jag absolut skänka 200kr/mån. Hoppas fler tar samma initiativ. Håller dock med någon som skrev lite om reklam på bloggen...?

  Ni gör ett grymt bra jobb! Fortsätt så!!

  SvaraRadera
 30. Har varit sponsor hos Plan tidigare, men känt mig frustrerad över att man inte vet exakt var pengarna går. "Någonstans i byn hamnar pengarna" säger de, men inte tusan vet man om man hjälpt till med något och raporterna får man bara en gång i halvåret eller året och det är för det mesta generell information om hur området utvecklats. Klart att sån hjälp behövs med, men man har ju alltid önskat att man kunnat hjälpa till på något vis och se något bevis på att man gör en skillnad. Vi kan ju inte alla åka ner och se med våra egna ögon fast många av oss önskar att vi kan.

  En hundra lapp kan jag sända över som stående inbetalning, det är ju enkelt att sända ett par slantar, det svåra jobbet är det ni gör. Det ska ni allstå ha klart för er. Ni gör det vi önskar vi kunde göra, fast av någon anledning inte klarar av.

  SvaraRadera
 31. Hej!
  Jag tycker att ni gör ett fantastiskt jobb!
  Har lagt in en överföring på 200kr i månaden som jag hoppas kommer att göra lite nytta.
  Hoppas att allt går bra för er och pojkarna!

  SvaraRadera
 32. Om min syster Veronica kan ge 200:-/mån kan jag med! Ändrat stående överföring till 200:- (lite siblings rivalry på g här) ;)

  Nej, men skämt åsido. En väninna åkte till Sydamerika och hamnade på ett djurreservat som hjälpte rehabilitera djur som misskötts av sina ägare, t.ex. händer det att de fångar in vilda djur när de är små efter att skjutit deras mamma, sålt ungen till någon familj som inte brytt sig om dem när de blivit för stora. Eller cirkus som inte behandlade sina djur rätt. De tog emot besökare som kom och bodde hos dem i kortare perioder och hjälpte till att ta hand om djuren och bygga omhägnader m.m.

  Nu vet jag ju inte om det är något man kan implementera i samband med gatubarn, men tänkte det kunde vara värt att nämna. Kanske kan ni tänka er att folk som vill komma ner och hjälpa till kan sända er en ansökan, ni kan granska dem. De betalar för sig själv men kommer ner och hjälper er med t.ex. fixa saker och ting, läxläsning, renovera, plantera, whatever you need. Förstått att ni tar in praktikanter från universitet och det är ju prima. Men det kan ju finnas "vanligt" folk som vill komma ner och hjälpa till. Fast det är ju viktigt att det är rätt personer. Vet som sagt inte om det skulle gå, det kan ju vara svårt för pojkarna att ha en massa folk som kommer och gå. Bara en idé..

  SvaraRadera
 33. Äh, jag insåg precis att jag kan bättre än de 100 kronorna i månaden jag lovadede tidigare. Kan sjukskrivna och studenter ställa upp med en hundring ska ju jag kunna ta i lite mer, så nu blir det 200 i stället! :D

  Såg förresten att HanaPee länkade er i dag, hoppas att det ger ett nytt gäng läsare! :)

  SvaraRadera
 34. Kan du kanske lägga ut IBAN/BIC till det kontot? Jag bor inte i Sverige men vill gärna överföra pengar...

  KRAM

  SvaraRadera
 35. Kanske sätta upp ett paypal konto hade hjälp med?

  SvaraRadera
 36. Har nu satt in alla pengar jag fick under en dags arbete. Kan gått ge de pengarna till de som verkligen behöver. Jag överlever ju! 800 kronor ger jag nu med, ska försöka arbeta minst en dag i månaden ideellt åt er det borde funka sommaren ut i alla fall, sen får jag fortsätta men kan dessvärre inte ge lika mycket eftersom jag måste plugga då.

  SvaraRadera
 37. Hej jag skulle jätte gärna vilja ha kontakt med er via skype kan tänka mig att bidra med ett visst belopp i månaden men då vill jag gärna skypa först.

  Mvh


  JAkob

  SvaraRadera
 38. Jag sprider garna budskapet vidare via min blogg och hoppas att mina lasare kommer hit och stodjer ditt projekt!

  http://emmasbokhylla.blogg.se/2011/july/hjalp-vara-skitungar.html#comment

  SvaraRadera
 39. Fasiken, det kom inte med, det kommer sjalvklart ocksa en slant till dem, ni behover varje krona ni kan fa!!

  SvaraRadera