måndag 6 februari 2012

Om bemötande

Alltså, jag måste verkligen prisa den här nya skolan som tre av våra killar börjat på. De verkar ha förstått vad deras uppgift är. På riktigt.

Aje och Brian har påstått att de inte är intresserade av lördagsundervisning, trots att det står på schemat och vi har varit beredda på en utdragen fight för att få dit dem. Att ha lärare som kommer till huset på lördagar istället känns meningslöst när det är samma lärare som de nu har på sin nya skola.

När killarna sa att de inte ville studera på lördagar på sin gamla skola sa rektorn där:  Om ni inte kommer på lördagsundervisning kommer ni bli hårt bestraffade. Gör ni minsta lilla misstag under lektionen (ex svarar fel)  blir ni bestraffade = Käppen om de gick dit. Käppen om de inte gick dit.

När killarna sa att det inte ville studera på lördagar på sin nya skola sa rektorn där: Han bjöd in dem till sitt kontor. Började snacka fotboll. Frågade hur de spenderade lovet, om de är nöjda med sina lärare etc. Kom sedan in på att de nu går sista året i grundskolan och undrade hur det känns samt vilket betyg de satsar på. Hur de ska nå dit och så vidare. De satt och samtalade i närmare en halvtimme och hade hur trevligt som helst.

På eftermiddagen när de kom hem från skolan slängde sig den ena kring halsen på mig och den andra hoppade upp på ryggen samtidigt som de ropade:

"On saturday we are going to school!"

Och visst gick de. Utan problem. När de kom hem frågade jag Aje hur dagen hade varit.

 "It was nice!"

I snart två år har jag känt den här pojken och jag svär han har aldrig använt orden nice och skola i samma mening förut.

Tack kloka, kloka rektor. För att du tar dig tid, bryr dig om våra pojkar och samarbetar med oss. Jag blir nästan tårögd.

Det finns hopp.

Aje

 

7 kommentarer:

 1. Vad härligt att läsa att det funkar så bra!

  SvaraRadera
 2. Glöm inte att ge rektorn credd för sin bra skola nu! Uppskattning är alltid fint att få

  SvaraRadera
 3. Skulle du kunna ta en nyare bild på ALLA pojkar?
  du är sååååå snäll och fin emma som har valt att göra detta!
  Undrar även om de lurar dig mycket i uganda för att du är 'muzungu'...kan de på nya skolan vara snälla bara för att de vet att du är vit för att vita människor=mycket makt och pengar enligt de:))) hälsa killarna

  SvaraRadera
 4. Håller med anonym om att du måste komma ihåg att tala om för rektorn hur bra du tycker de är :)

  SvaraRadera
 5. Jag blir SÅ HIMLA GLAD!

  // #1 fan =)

  SvaraRadera
 6. Underbart att läsa. Kanske blir de att de andra grabbarna byter med?

  SvaraRadera