torsdag 19 december 2013

Favorit

Jag glömmer aldrig den första gången jag var i Kampala med grabbarna och fick höra om King Kabakas rondell. En av huvudstadens sevärdheter. Fnissar fortfarande varje gång jag åker förbi och hoppas innerligt att jag en dag får se kungen själv passera. 


Bloggen torsdagen den 20:e oktober 2011

"Knugens rondell

När vi var i Kampala för några veckor sedan passerade vi en rondell som enligt chauffören tillhör King Kabaka of Buganda. Så pass.

Ok, tänkte jag. Kungen har en rondell döpt efter sig. Inte helt ovanligt.

Nej, nej. Alltså, det är hans alldeles egna rondell. Eller, för honom är det tekniskt sett ingen rondell. När han kommer öppnar man nämligen grindarna så att han kan åka rakt igenom istället för runtom.

Man skulle ju kunna tro att det är en stor, magnifik rondell och att det liksom är pompa och ståt när knugen kommer farande. Nej, igen. Det är en liten yttepytterondell men det är bara hans och ingen annan får passera. Resten av trafikanterna, inklusive presidenten om han skulle råka ha vägarna förbi, får snällt köra runt.

En omväg på cirka 3,5 meter.

Hå hå."

 

1 kommentar:

  1. Om jag inte missminner mig finns det en motsvarande rondell även på Seychellerna! Har dock inte hört att den tillhör någon speciell men den har i alla fall en väg rakt igenom och den får man absolut inte ta :)

    SvaraRadera