torsdag 28 februari 2013

Envise Ivan

Jag nämnde aldrig att även Ivan var med på ett hörn under ätartävlingen i helgen eftersom han kastade in (kastade upp rättare sagt) handduken ganska snabbt, vilket vi hade sagt till honom skulle ske men envis som han är skulle han tvungen vara med och fightas med de stora grabbarna.

Den här bildserien skrattar vi gott åt.

Ivan, älskade skitunge.

En självsäker Ivan innan startsignalen...
...det här går ju fint...
...och där tog det stopp. Sen lade han en pizza på gräsmattan.

onsdag 27 februari 2013

Nya luvor

Kari är på besök hos oss igen och han hade resväskan fullproppad med grejer när han kom. Knappt något till sig själv men desto mer till grabbarna, nämligen fotbollsskor, strumpor, tröjor, linjaler, lim och pennskrin med mera. Inte nog med det, till mig hade han bland annat med sig böcker, godis och lingonsylt. Vilken lyx.

 Dessutom två tjusiga påsar från en tjej som heter Marina som innehöll jättefina mössor hon gjort till "skitungarna". En var till dem med deras namn på. Döhäftiga.

Stort tack till Kari och Marina (och till mamma och pappa för att ni budar lingonsylt till Afrika).


Marina driver MiMa Collection, spana gärna in hemsidan och fler fräcka mössor HÄR

Alla grabbar fick varsin och blev superglada.

Isaac i sin nya huvudbonad. Tusen tack Marina!

tisdag 26 februari 2013

Ett skepp kommer lastat...

Det är så många som de senaste månaderna kämpat därhemma med att skänka, samla in, sortera, packa, transportera och lasta en massa fina saker till "våra skitungar" att jag knappt vet var jag ska börja när jag vill förklara hur tacksamma vi är. 

Er insats, varenda en av Er, är fantastisk. Tusen, tusen tack. 

Igår packades allt in i den container som ska skeppas ner till oss. Det var från början tänkt att sakerna skulle fraktas med flyg men på grund av att det kom in så mycket bestämdes det istället att sjövägen var ett bättre alternativ. 

Nu guppar alltså allt från fotbollsutrustning och kläder till leksaker och skolmaterial ute till havs med destination Mombasa, Kenya, det det sedan fraktas vidare med lastbil mot Kabale. 

Håll tummarna för att allt går som det ska.

Redo för lastning


Här ska alla bananlådorna bo den närmsta framtiden.

Safe journey!

måndag 25 februari 2013

Homework

På årets första matteprov som skrevs förra veckan hade Dan 86 % rätt. Inte illa pinkat, får jag säga. Bra jobbat. Det fina resultatet beror säkert delvis på att han är så duktig på att göra sina läxor. De yngre är också ganska flitiga men har kanske lite mer spring i benen och kan behöva en påminnelse eller två innan de tar fram sina böcker. Tur att de har Alex och Andrew som ser till att de får tummen ur och som också hjälper dem med kluriga hemuppgifter. 

Varför de ofta väljer att sitta på det här viset och göra läxor och inte vid borden bakom eller i studiehörnan i garaget har jag tyvärr inget bra svar på. De känner väl sig mer bekväma på dessa små pallar helt enkelt och så länge läxorna blir gjorda har jag inga invändningar.


söndag 24 februari 2013

Bad och fotboll

Efter gårdagens svettiga tävlingar gick de som ville iväg med Alex och mig och badade, resten följde med Andrew till Kabale Stadium för att titta på fotboll. Skön avslutning på dagen.

Alla bad på sistone har haft effekt, trots att vi kanske inte kört någon regelrätt simträning. Tekniken kan de i och för sig slipa på lite...

...men rädslan för vatten är som bortblåst...

...och de tar sig fram snabbt.

lördag 23 februari 2013

Uthållighetstävlingar

Killarna älskar sport och att tävla och ibland känns det svårt att komma på något nytt att hitta på med dem. Idag körde vi i alla fall något som vi aldrig gjort förut, nämligen uthållighetstävlingar. Stå på ett ben, plankan och stolen. Avslutade gjorde vi med Buddhas drömtävling. På riktigt. Jag vet inte hur många gånger han bett om en "eating contest" och idag blev det äntligen verklighet. Sötpotatis och gröt (mums), med Stuart som motståndare. Det var en syn vi sent ska glömma.

Gren 1: Stå på ett ben


Och stå på ett ben kunde de...

45 minuter senare då vi beslöt att göra det lite klurigare genom att de även var tvungna att hålla armarna utsträckta och till sist fick vi fram en vinnare. Benny var den som pallade trycket längst. Imponerande.

Andra tävlingen bestod utan "plankan". Här var de också starka men det var inte tal om nåra 45 minuter (tack och lov för publiken).


Sen körde vi "stolen". Ha ha, vad roliga de såg ut.

De var tuffa i början men efter bara en liten stund började de grimasera.


Alla utom Benny som även här kammade hem segern. Vilken kille.
Buddha bad en bön (eller tackade Gud?) innan ätartävlingen drog igång.

Buddha har alltid hävdat att ingen kan slå honom när det kommer till att äta men tji fick han. Stuart stod till sist som segrare.fredag 22 februari 2013

Fredagsmys

Isaac och granntjejerna Kathrine och Blessed tog en eftermidagsfika i solen.

Saft och bulle satt fint...

...efter en tuff fotbollsmatch i trädgården.

torsdag 21 februari 2013

Buddha

Jag satt och snackade lite med Buddha igår och bara det i sig, att kunna föra ett samtal på tu man hand och förstå varandra, är otroligt. Det känns inte som längesen när det enda han kunde säga på engelska var "How are you?". Jag minns också första gången vi såg honom försöka skriva sitt namn, han hade inte en aning om hur man höll en penna, än mindre hur man skrev bokstäver. Sakta men säkert har han förbättrats och har kämpat på trots att det ibland känts motigt med lärare (på förra skolan) som varit emot honom och ofta stämplat honom som gatubarn vilket han faktiskt inte är längre och inte har varit på väldigt länge. 

Nu har Buddha börjat i fjärde klass på Lifebridge Primary School, en skola han älskade från första dagen. Rektorn är snäll, lärarna är snälla, han har bra klasskompisar, har blivit uttagen till skollaget i fotboll och får äta sig mätt på lunchen. Vad mer kan man önska sig?

"I will never leave Lifebridge."
                                                 Buddha

Buddha 2008 (bild tagen från en youtube-video som porträtterar livet för Kabales gatubarn)

Buddha 2013

onsdag 20 februari 2013

Dr Isaac?

Isaac har varit hängig idag och inte sig lik, vill helst sitta i någons knä och ta det lugnt istället för att röja runt som han brukar. Irene och Stidia misstänker att han har fått en släng av den förkylning som många av de andra haft den senaste veckan. Vi hoppas han mår bättre snart, om inte får en doktor ta en titt på honom innan helgen. Någon feber har han i alla fall inte, det konstaterade både vi och han själv, istället verkar det som att ett intresse för sjukvårdsyrket väcktes...

Hmm... undrar om jag har någon feber?

Inte det, nähä, Alex då?
 
Nix, det var ju för väl!
tisdag 19 februari 2013

Food poisoning

Ledsen för dålig uppdatering, har varit i Kampala ett par dagar där det var tänkt att jag skulle förena nytta med nöje. Bland annat passade jag på att käka middag på en av Ugandas mest populära restauranger. Sweet and sour chicken beställde jag, men den där kycklingen var allt annat än sweet, vilket resulterade i matförgiftning. Typiskt. 

Nu är jag i alla fall på benen igen och har återvänt till ett hus med endast en liten skitunge hemma, Isaac, resten är i skolan. Ett rekordlångt lov är nu över och det är dags att bruka allvar. 

Jag har fått rapporter om att våra nya gymnasieelever älskade första skoldagen igår. 

Härligt.


fredag 15 februari 2013

Sarah

Sarah är en flicka som bor hos en släkting i närheten av oss och som många i vårt område påpekat är en tjej i behov av hjälp, eftersom hennes föräldrar har övergivit henne. Släktingarna hon bor hos har inte råd eller prioriterar inte henne gällande utbildning, utan ser henne mer som en tillgång i hushållet när det kommer till vattenhämtning, matlagning och städning. 

Tidigare har vi skjutit till lite pengar åt skolavgifter och låtit henne komma och äta lunch hos oss. Bättre än inget men inte optimalt eftersom skolan ligger en bra bit bort och hon ofta varit försenad när hon återvänder på eftermiddagen. Nu, för att Ni skänkt pengar till oss, har vi möjlighet att både betala hennes skolavgifter, lunch, skrivböcker, pennor med mera och förra veckan fick hon en ny uniform (eftersom den gamla var trasig och för liten) samt nya skor och underkläder. Nödvändigheter men långt ifrån självklarheter i ett land som Uganda.

Tack för att Ni gjorde detta möjligt. Utan Ert stöd vore vi ingenting och utan Ert stöd kan vi inte fortsätta.  

Varenda krona är viktig.

Snälla, hjälp oss att hjälpa.

Handelsbanken
Clearingnummer 6759
Kontonummer 726 881 732


Ny skoluniform...

...och skor. Stidia, som har en dotter i samma ålder, kom till undsättning på marknaden eftersom det snart stod klart att varken jag eller Alex hade koll på vilka skor som är lämpliga för flickor i skolan.

torsdag 14 februari 2013

Emmanuels mamma och lillasyster på besök

Emmanuels mamma, Enid, kom och hälsade på oss för några dagar sen, det var dags för återbesök hos läkaren som konstaterade att hennes hälsotillstånd förbättrats otroligt mycket. Det behöver man inte vara doktor för att se, det är bara att ta en titt på henne, nu är hon hur pigg och glad som helst och är fast besluten att hålla sig så frisk som möjligt, för sin egen och sina barns skull. Exempelvis har hon slutat att röka (det är vanligt ute i byarna att man röker egengjorda cigaretter eftersom det odlas mycket tobak) och hon ser till att vara noga med maten så att bromsmedicinerna (för HIV) ger bästa effekt. Härligt att höra.

Enid hade med sig en korg med potatis till oss för att visa uppskattning för att vi hjälper hennes familj. Väldigt gulligt av henne.

Gulliga var också dessa små spillevinker, Isaac och Emmanuels lillasyster, Trust.

Det blev tydligt hur mycket Isaac har växt, en mogen och förstående ettåring, han var så rar med lilla Trust, tittade på henne länge och rörde henne sen försiktigt, försiktigt. Andra tag är det när han busar med sina äldre "bröder".

onsdag 13 februari 2013

Språkkunskaper

När killarna snackar med varandra använder de sig nästan alltid av det lokala språket Rukiga men på sistone har jag lagt märke till fler och fler situationer när de istället pratar engelska.

Varför?

På Lifebrigde Primary School sker all undervisning på engelska och man uppmuntrar även eleverna att prata engelska med varandra på rasterna så jag tror att de redan, på bara någon vecka, har blivit mer bekväma med språket.

När det händer är det som att jag plötsligt får ta del av en ny värld. Visst snackar de engelska med mig men att höra dem prata med varandra är lite som att lära känna en ny sida av dem och det är väldigt kul att lyssna.

Undrar om de själva är medvetna om förändringen...

tisdag 12 februari 2013

Paket med posten

Vi har fått ett paket med posten igen från "the girl who believes in you", spännande!

Vad kan det vara?

Filmer, en bok och limstift...

...inte minst av Isaac...

...som sprang omkring och visade oss andra vad som fanns i paketet. 

Även ett fint kort följde med. Tack snälla snälla, vem du än är, för att du tänker på våra skitungar!

måndag 11 februari 2013

Blöt grillfest

Efter utflykten i lördags bjöd Dennis oss på grillfest men det gick inte så smidigt som planerat eftersom tidernas oväder drog in över Kabale just som vi skulle tutta fyr på elden. Innebar det inställd fest? Såklart inte. I ösregn slet vi med att få ordning på det hela. Upp med presenning över grillen, bygga vallar runtom så att vatten inte skulle rinna in, vända kött. Alla hjälptes åt på ett fantastiskt sätt och det blev en av det blev en riktig kanonkväll trots att middagen blev ett antal timmar försenad.

Nu har han tyvärr åkt hem, vår käre Dennis, men vi hoppas att han är tillbaka igen inom en inte alltför lång framtid. 

Vi improviserade...

...och till sist blev det hur bra som helst.

lördag 9 februari 2013

Hot springs

Tyvärr börjar det närma sig hemresa för Dennis vilket han verkar vara lika besviken över som killarna. För att få ut det mesta av tiden som är kvar bjöd han idag med oss allihop på utflykt till ett ställe med varma källor, en bit utanför Kabale.

Det var en väldigt mysig eftermiddag. Tack snälla Dennis!

Ett par av killarna har varit där innan men de flesta inte och alla var lika fascinerade av det varma vattnet.

Dennis fyllde en flaska med det kokande vattnet och stoppade i lite örter han hittade - och voilá - TE!

En bit längre bort blandades det heta vattnet med kallt från en liten å och det var perfekt temperatur för att doppa fötterna.

Många ugandier med värk och ledbesvär kommer hit för att lindra smärtan i det varma vattnet och en del gillar att vara där bara för avkoppling. Dennis mitt i smeten, eller gryta kanske jag ska säga.

Tills sist var vi i allihopa. Det var skönt och fötterna var så lena efteråt.

Idag fick Ivans kompis (som bor rakt över gatan från oss och vars mamma var den som bakade de fina tårtorna till Isaacs dop) följa med oss. Han blev så glad.

Dan och Kwesiga inspirerades av Dennis och letade örter att lägga i vattnet.

En del campar i små hyddor vid vattnet, folk som har svårt att gå till exempel, då får de skjuts dit och stannar sedan någon vecka i hopp om att deras smärtor då ska ha lindrats.

Några tog sig upp en bit på backen för att kolla utsikten.

Och ställde gärna upp när Dennis tog bild.

Hello Tugume! Man kan ha kul med en markeringspenna minsann.

Buddha var tuff i Dennis brillor.

Fikapaus

Alex och Andrew (den yngre) fyllde flaskor med källvattnet som tydligen ska vara väldigt rikt på mineraler.