torsdag 13 februari 2014

Övningskörning

För tillfället är det bara jag som har körkort här men det blir det snart ändring på. I efteriddags åkte jag och mina kollegor ut på landet och en övergiven vägsträcka för deras allra första övningskörning.
 
Det var en utflykt som bjöd på många skratt kan jag säga. Oj, oj, oj. Att veta med hur mycket kraft man ska trampa på gaspedalen är inte lätt när man aldrig gjort det förut. Det blev en raketstart, så att säga, och jag fick på mig bältet snabbt som attan. Efter ett tag gick det dock hur bra som helst och vi ser alla fram emot nästa lektion.

Richman bakom ratten.


Hej vad det går!

Andrews tur

 

Och Lilleman såklart (när bilen stod still bör kanske tilläggas).

4 kommentarer:

 1. Vad roligt och skönt för er allihopa! Minns själv när jag skulle ta körkort, hur alla sa "det är en sån frihetskänsla när man väl har det" och jag bara tänkte att de överdrev. Sen kom dagen då jag stod med körkortet (nåja, papperslappen) i handen och kände precis det, en frihetskänsla. Härligt!

  Hur går körkortsprocessen till i Uganda? Rent formellt alltså. Övningskör och sen kör upp eller är det, som i vissa andra Afrikanska länder, att man övningskör och sen beger sig ut i trafiken själv när man själv anser sig redo, utan något faktiskt körkort?

  Önska dem lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det! Rent formellt ska man gå på körskola och genom den göra test och få ett intyg på att man är körduglig. Detta intyg tas sedan till den ugandiska motsvarigheten till transportstyrelsen som utfärdar körkortet. Många skippar dock dessa tester och mutar körskolor för att skriva intyg eller så betalar man någon på transportstyrelsen och får ett körkort utan intyg. Vår tanke för personalen är att ha lite övningskörning på egen hand och sedan ta några lektioner på körskola, göra testerna och få ett intyg.
   Många här kör också utan att ha något körkort. Särskilt i städerna eftersom trafikpolisen oftast håller till ute på de stora vägarna.

   Radera
 2. Haha nu ska du inte va för kaxig, minns nog hur det såg ut när jag skulle lära dig köra motorcykel när jag var där nere....men fan va roligt för dina colleagues, de har tur som har dig och du har tur som har dem! :)

  SvaraRadera