tisdag 6 maj 2014

Grönsakshandel

Vi har valt att ändra upplägget något vad gäller vårt grönsaksland. Hittills har vi köpt frön och sticklingar som killarna sen planterat, skött om och skördat. De har varit jätteduktiga på att arbeta i landet när de väl är där men vi har märkt att ta sig dit sällan går av sig självt utan oftast efter att vi säger ifrån att det behövs rensas osv. Eftersom grabbarna är så pass mogna nu vet vi att de skulle klara att ta hand om landet själva men vi har inte vetat hur vi ska motivera dem att göra det.
 
Min kollega Alex kom med en idé som alla nappade på.
 
De som är intresserade av att odla i grönsakslandet investerar antingen sin sparade veckopeng, alternativt tar ett litet lån av oss för att köpa frön/sticklingar. Vad de planterar är helt deras ansvar,  så också att ta hand om sina grödor när de växer. När det sen är dags för skörd äger de allt de sått och kan sälja grönsakerna antingen till oss eller till någon annan. Ungdomarna är uppspelta och diskuterar vilt hur mycket de ska investera, vilka grödor som ger mest avkastning, hur mycket arbete olika grönsaker kräver osv.
 
Ett helt nytt intresse för grönsakslandet har uppstått och jag ser fram emot att se resultatet om några månader.
 
Vårt grönsaksland
 

3 kommentarer:

  1. Himla smart! Det är dessutom väldigt bra att de får träna i lite affärstänk, ni kanske har en liten hög businessmen som går där och odlar. Spännande att se vad det blir!

    SvaraRadera
  2. Åh, vad lycklig jag som gammal gymnasie-UF-företagare blir. Du lär pojkarna småföretagande, UF-Ugandastyle!

    SvaraRadera
  3. Farmville IRL...

    SvaraRadera