onsdag 16 juli 2014

Lite frågor och svar

Hur togs beslutet att adoptera Isaac?

Det var en önskan som växt fram och blivit starkare och starkare med tiden. Jag har pratat mycket med mina närmaste om det de senaste två åren men ett definitivt beslut om att försöka få adoptera honom togs för lite drygt ett år sen.

Vet han om att du är hans mamma nu?

Ja, det vet han. Tidigare har han dock, likt de andra grabbarna, kallat mig för Emma (eftersom vi inte velat ge någon "mamma"-titel innan något var definitivt) och har först de senaste månaderna börjat kalla mig mamma. Ibland glömmer han och kallar mig Emma.

Vad gör Isaac när du jobbar?

Då är han med Alex och/eller mina föräldrar.


Vilket språk pratar ni?

Ja, det där med språket är lite krångligt. Han pratar ju främst Rukiga och även lite engelska. I Uganda pratar jag engelska med honom och det har fortsatt här. Vi har pratat en del om det och kommit fram till att vi nog inte ska lägga alltför stor vikt vid att lära honom svenska innan han är säker på de två andra språken men visst snappar han upp en del ändå.

Ska ni flytta till Sverige nu?

Nej, just nu ska vi inte göra det utan åker tillbaka till Uganda i mitten av september. Så småningom blir det nog en flytt men när det är inte bestämt än.

Första havsdoppet

8 kommentarer:

 1. Vad roligt att läsa hur du har tänkt angående adoptionen. Ha det nu så bra i sommarsverige.

  SvaraRadera
 2. Jag har funderat på en annan sak. Är Isaac adopterad enligt ugandisk eller svensk lag? Om det är i Uganda - är adoptionen då automatiskt giltig också i Sverige, och stötte det på problem att som "utlänning" adoptera i Uganda?
  Jag är så glad för Isaacs skull. Vilken otrolig tur han haft i livet!
  Ann

  SvaraRadera
 3. Jag undrar vart kommer han att gå i skola, Sverige eller i Uganda?

  SvaraRadera
 4. Vill inte vara på, är bara nyfiken, så du behöver inte alls svara om du tycker det är för personligt. Har du adopterat som ensamstående och gjorde det i så fall adoptionsprocessen svårare på något sätt?

  SvaraRadera
 5. Hej! Vad kul att läsa lite om adoptionen. Jag kan passa på att tipsa om en Facebooksida som heter Svenska som Modersmål. Där finns det massor med människor som ventilerar språkfrågan och besluten man tar som förälder om att ge sina barn flera språk. I min familj så har vi bara två levande språk, men i min bästa väns familj har de fyra språk på gång då min väninna och hennes man har olika nationaliteter, de talar engelska med varandra och bor i ett tredje land. Äldsta sonen på 3 år behärskar felfritt sina föräldrars båda modersmål samt landets språk. Engelska förstår han men talar inte så mycket än. Det där med språk är så himla spännande!

  SvaraRadera
 6. Jag förstår att du får massor av frågor just nu och jag måste säga att jag tycker det är jätteroligt att du & Isaac har hittat varandra! Fast självklart har några frågor själv också :)
  1. Hur ser de andra killarna på att du har adopterat Isaac? Finns det någon risk för avundsjuka där tror du, eller är de bara glada för Isaacs skull? Jag tänker att Isaac kanske också kan känna en viss undran över varför du "valde" just honom och inte någon av de andra killarna. Hur tänker du runt detta?
  2. Denna fråga förstår jag om du inte vill tala om, men jag kan inte låta bli att fråga ändå. Är det något mellan dig och Alex? Har ni möjligen adopterat Isaac tillsammans? :)

  SvaraRadera
 7. Jag har en till dum fråga (kan inte så mycket om barnutveckling eller adoption...)
  Förstår Isaac att något har förändrats, dvs att du är hans mamma och och att det är annorlunda mot hur det var innan? Eller behövs det kanske inte för ett så litet barn?

  SvaraRadera
 8. Grattis till Isaac, måste vara underbart!
  Med tanke på språken så brukar man säga: Barn har 100 språk, men vi berövar dem 99... Dvs om man bara pratar sitt modersmål (de språk man behärskar) med barnet så lär sig barnet det korrekt och de har förmåga att hålla isär många språk.
  Lycka till!
  Manja

  SvaraRadera