torsdag 31 juli 2014

Torka aldrig tårar...

Jag måste vara en av de få i Sverige som ännu inte hade sett Torka aldrig tårar utan handskar så jag blev väldigt glad när jag hittade den på SVT play. Stark serie. Och viktig. Det är svårt att förstå hur annorlunda allt var bara för några få år sedan och hur långt man kommit både vad gäller kunskap om smittspridning och bromsmediciner för HIV/AIDS.
 
En sjukdom som tidigare var en dödsdom går nu att leva med.
 
Torka aldrig tårar utan handskar för också mina tankar till en väldigt aktuell och horribel situation där människor blir sjuka och dör på ett vidrigt smärtsamt vis. Där smittorisken är betydligt högre än vid HIV och varken vaccin eller botemedel finns. Jag tänker naturligtvis på Ebola och det utbrott som just nu pågår i västra Afrika och sägs vara det värsta någonsin.
 
Usch. Jag minns skräcken när Marburg, som är besläktat med Ebola,  bröt ut i Kabale. Den situationen kunde lyckligtvis diverse hjälporganisationer och myndigheter få kontroll på ganska fort.
 
Det skrämmer mig när samma organisationer nu går ut och säger att det som sker i Sierra Leone, Guinea och Liberia just nu, är utom deras kontroll. De kan inte hantera situationen. Väldigt otäckt.
 
Bra att det nu i alla fall uppmärksammas ordentligt i media så att världen förstår hur illa det är och hur mycket värre det skulle kunna bli om man inte kan få stopp på spridningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar