fredag 1 augusti 2014

Anti-gaylagen

Jag läser att den så omtalade ugandiska anti-gay lagen nu upphävts. Oj. Det gör mig konfunderad. Stämmer informationen verkligen och vad innebär det i så fall?

Att jag säger så beror på vad jag sett på plats i Uganda. En homofobi så utbredd och intensiv att det knappt går att sätta ord på. Det har varit så mycket snack och stort stöd bland ugandier för den, nu före detta, lagstiftningen att jag faktiskt blir förvånad att den nu tas bort. Givetvis är jag glad att lagen upphävs men tyvärr tror jag, och det är min högst personliga åsikt, att upphävningen syftar mer till att återfå bistånden från alla de länder drog in sin hjälp efter införandet än vad den handlar om att se till homosexuellas rättigheter.

Det är definitivt ett steg i rätt riktigt men jag tror ändå att homosexuella i Uganda kommer att leva ett väldigt tufft liv en lång tid framöver.

Jag hoppas att jag har fel.

2 kommentarer:

  1. Vad jag förstod så upphävdes lagen om livstids fängelse för upprepad homosexualitet p g a att för få ledamöter var närvarande när parlamentet fattade beslutet. Det är dock fortfarande olagligt att vara homosexuell och jag är säker på att frågan kommer att tas upp igen. Håller med om den utbredda homofobin som får förödande konsekvenser för många i det Ugandiska samhället.

    SvaraRadera