onsdag 8 oktober 2014

Marburg igen

För två år sedan ganska precis drabbades Kabale av ett utbrott av sjukdomen Marburg, vilken liksom Ebola, är en blödarfeber med mycket hög dödlighet.
 
I förrgår såg vi på löpsedlarna här: Marburg hits Uganda.
 
Vi köpte såklart tidningen och har följt nyhetssändningarna extra noggrant sen dess. Det är hos en man, som avled förra veckan, man har bekräftat Marburg. Han hade nyligen flyttat till Kampala men kommer ursprungligen från ett distrikt några mil därifrån. Som tur är verkar de ugandiska myndigheterna ha agerat fort och spårat upp personer som varit i kontakt med den sjuke och satt dem i karantän. Några av dem har uppvisat sjudomstecken men har testat negativt för Marburg.
 
Vi får hoppas att situationen inte blir värre. Man (jag) blir lite nojig och börjar omedelbart, eftersom vi nyligen varit i Kampala, tänka tillbaka på alla fysiska kontakter vi haft, var vi har ätit och gått på toaletten osv. Vi får hoppas att läget snart är under kontroll och att inte fler insjuknar.
 
Samtidigt tänker jag givetvis på den hemska situationen med Ebola i Västafrika och vilken fullkomlig mardöm det måste vara att hantera. Cirka 100 personer sitter i karantän efter att ha varit i kontakt med den Marburgdrabbade mannen här i Uganda. 100 kontakter på en sjuk person. Tänk så många som har Ebola.
 
En svindlande och mycket obehaglig tanke.
 
Det måste skickas mer resurser till de drabbade länderna annars kommer katastrofen bara fortsätta att eskalera.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar