torsdag 23 oktober 2014

Skandal

Igår förmiddag stormade plötsligt alla våra gymnasieelever  in genom grinden till vårt hus, inklusve Alex som är internatelev.
 
Vi: What's happening?
 
Killarna: Student strike. The police has sent everyone home.
 
Det visade sig att vice rektor på skolan under helgen hade misshandlat en flicka så illa att hon fått allvarliga skallskador. Hennes ansikte är, enligt uppgift, alldeles svullet efter slag med både nävar och käpp. Men än värre, hennes hjärna verkar också ha skadats, så till den grad att hon inte ens kan skriva sitt namn och inte stå upp utan stöd.
 
Fruktansvärt.
 
Anledningen till misshandeln. Hon hade vägrat ta av sig en mössa/hatt som hon hade på sig i biblioteket. Bibliotekarien rapporterade till vice rektorn som hade tjänstgöring under helgen. Denne man letade sedan upp flickan i tjejernas sovsal och satte igång misshandeln inför ögonen på hennes chockade kamrater.
 
Det är så sjukt att man knappt tror det är sant.
 
Flickan skadades som sagt så allvarligt att hon var tvungen att tas till sjukhus. Där har hon varit sedan dess. Händelsen väckte stor ilska hos övriga elever som krävde att den skyldige skulle gripas men skolan tystade ner händelsen. Till slut rann bägaren över och eleverna organiserade en strejk. Eller, ett upplopp, snarare. De hotade att ta livet av vice rektorn som, vid det laget, redan lämnat Kabale. Polis tillkallades för att lugna ner eleverna. The District Police Commander (polischefen i Kabale District) bedömde skolan vara en otrygg plats för eleverna och skickade hem dem med löfte om att spåra och gripa förövaren.
 
Tills vidare är skolan stängd. Det är endast sistaårseleverna, som skriver nationella prov, som är tillåtna att komma dit på dagarna.
 
Alla tankar till flickan och hennes familj, vi håller tummarna för att hon återhämtar sig snart och att vice rektorn grips och ställs inför rätta så eleverna kan återvända till sina studier.

3 kommentarer:

 1. En sådan hemsk händelse men samtidigt är jag glad att eleverna hade nog kurage att faktiskt inte tillåta det gå omärkt förbi. Det känns som det bådar gott för landet faktiskt.

  SvaraRadera
 2. Usch så förfärligt.Att sådant kan få hända 2014.
  Heder åt eleverna som reagerade så kraftfullt.
  Solbritt i Ystad

  SvaraRadera
 3. Men gud vad hemskt att läsa. Håller tummarna för den stackars flickan att hon lyckas återhämta sig. Och väldigt modigt av eleverna att reagera och genomföra en protest mot våldet i skolan.

  SvaraRadera