fredag 31 januari 2014

torsdag 30 januari 2014

Bilfanatiker

Vi är alla glada för vår bil men ingen mer än vår käre Isaac. Jämt pratar han om "Motota" (Motorcar) och vill alltid följa med när vi ska åka någonstans. Om han får ett nej tar det hus i helvete. Vansinnig blir han. Som tur är kan han för det mesta följa med och har visat sig vara en riktig tillgång. Han älskar att fiska upp våtservetter ur min väska och torka instrumentbrädan.

onsdag 29 januari 2014

Special performance

Gissa om grabbarna blev glada när fotbollstrixkillen som uppträdde under finalen kom till huset för en extrauppvisning i söndags förmiddag innan han tog bussen tillbaka till Kampala.

tisdag 28 januari 2014

Lilleman krasslig

Isaac har varit hängig de senaste dagarna, haft snuva och lite feber. I Uganda rekommenderar man att testa för Malaria när man har feber, särskilt små barn, och därför tog vi honom till sjukhus idag för att göra just det.
 
Malaria testar man genom blodprov och jag fasade att det skulle gråtas floder när sjuksköterskan stack honom i armen. Oj, vad fel jag hade. Inte en endaste tår fällde han utan satt hur lugnt som helst.
 
Otroligt.
 
Jag, Alex och sköterskorna i rummet trodde knappt våra ögon.
 
(Nej, han hade ingen malaria, tack och lov, och var ikväll nästan sitt vanliga jag igen.)
 

 
 
Isaac var hur lugn som helst när sköterskan stack honom...

...lite ont gjorde det allt men det var som att han insåg att det var något som var tvunget att göras.

Efteråt visade han var han hade blivit stucken. Vi fick blåsa på armen och säga "sorry" sen gick vi och köpte en juice medan vi väntade på provsvaren.

måndag 27 januari 2014

Danstävling

Danstävling under finaldagen till Bengt Kyllinges låt "Arbetsnarkomanen".

söndag 26 januari 2014

Gårdagen

Här är ett gäng bilder från gårdagens finaler.

Dagen sparkades igång kl 11 med final i kategorin flickor 13 år. Laget Barclays FC vann över Lower Girls med hela 9-0.

Därefter var det de stora tjejernas tur. Flickor 17 år.

Matchen spelades mellan La Liga och Kitebe Girls. Det var en väldigt spännande atch som till sist vanns av La Liga med 1-0.

Efter lunch intog killarna stadion. Här radar pojkar 13 år upp innan match. Emma's Boys i vitt mot Shepherd Center i gult. 

Emma's Boys vann med 1-0.

Därefter var det 15-åringarnas tur. Det är i denna kategorin man hittar de flesta av våra grabbar...

 

...Tom, längst till vänster, spelade sin första turnering. På bilden syns också Brian (andra fr vä) och Ambrose (fjärde från vänster)

Här är Buddha och Stuart. Taggade till tusen.

Jag fick som arrangör äran att hälsa på grabbarna innan matchen. Det var betydligt lättare att vara högtidig och korrekt med motståndarlaget än sina egna "skitungar".

Matchen satte igång och vi tittade spänt på från prisbordstältet
Vi var inte ensamma på Kabale Stadium. Många hade tagit sig dit för att titta vilket spelarna såklart tycker är jättekul...
 Vi hade ordnat pausunderhållning för att hålla igång publiken. Här dansuppvisning.

 
 
Och mer dans blev det när Bengt Kyllinges låt spelades och vår konfrencier drog igång en danstävling för frivilliga barn.

Le grande finale. Pojkar 17 år.

Många hade kommit främst för att se matchen i kategorin för de äldsta pojkarna men blev extra glada när de fann att vi ordnat halvtidsunderhållning som sällan skådats i Kabale.

När jag och Alex var i Kampala i våras vi den här killen utföra fotbollstrix på gatan och har sen dess haft en önskan att försöka få honom att komma och uppträda i Kabale. Sist vi var där lyckades vi hitta och övertala honom att komma på vår finaldag.

Det var så uppskattat att publiken krävde extranummer efter extranummer.Stadion från avstånd...

Det var roligt att så många ville komma och titta.

Inför prisutdelning

 

Prisbordet. Vad som inte kom med var de getter som agerar förstapris i vardera kategori. Ja, ni läste rätt. Vinnarna i turneringen får en get.


Prisutdelning. Här tar vår coach Andrew emot sitt.

En av våra spelare i 17-årslaget vann skytteligan och fick därför ett par fotbollsskor. 

Lagkaptenen för La Liga får sin buckla.

Vinnare Pojkar 15 år blev Harambe FC.

lördag 25 januari 2014

Vi vann

Vi vann två utav tre kategorier idag. Hurra! Och finaldagen var mer underhållande än någonsin förr.

Jag hoppas på att kunna visa er bilder imorgon.

fredag 24 januari 2014

Pennorna glöder

Såhär har vår kväll spenderats. Med att skriva diplom till alla deltagare i fotbollsturneringen. Tack och lov hade jag hjälp av Alex och tre av grabbarna så det gick som på räls. Nu väntar sängen. Stor dag imorgon. Vi har mycket roligt planerat förutom själva finalerna i form av uppträde av både en dansgrupp och en kille som är urduktig på fotbollstrix. Det hoppas jag att ungdomarna kommer att gilla det och håller tummarna för fint väder.

Vi åkte till ett hotell i närheten och fick låna en del att ha för oss själva så att vi kunde få lugn och ro till att fylla i diplom.

Närmare 600 papper skulle fyllas i. Ett för varje deltagare. Himla tur att grabbarna hjälpte till annars hade jag fått sitta hela natten.

torsdag 23 januari 2014

Finaldags!

Alla våra lag har nått final i fotbollsturneringen.  Igen. Jag vet i tusan hur de lyckas nästan varenda gång. Ett stort mått talang och turen på sin sida verkar vara receptet för framgång. Och tur får man verkligen säga att vi haft. 17-åringarna kunde ha blivit utslagna redan i kvartsfinalen men vann till slut när de, efter att ha spelat 1-1, avgjorde på straffar. Phuh.

På lördag är det dags. Le grande finale på Kabale Stadium. Det ska bli spännande!

onsdag 22 januari 2014

Strykjärn

När strömmen försvinner är det omöjligt att stryka kläder och när vi verkligen behöver något struket är dessa traditionella ställen i stan oumbärliga. Inte den mest moderna utrustningen men ack så pålitlig.
 
 

tisdag 21 januari 2014

Slutspel

Nu har det verkligt roliga dragit igång, slutspelsvecka i vår fotbollsturnering och jag ryser när jag ser alla dessa ungdomar inta planerna i färgglada matchdräkter, hur de värmer upp, peppar varandra, nervöst sparkar igång spelet och sedan kämpar som om det inte fanns någon morgondag.
 
De älskar fotboll...
 
...och jag älskar att vi har möjlighet att ordna ett sånt här evenemang där så många får chansen att spela.  

Emma's Boys (15 åringarna). De vann igår sin kvartsfinal och är redo för semifinaler.

lördag 18 januari 2014

Beautiful Kabale

Fotboll i all ära men ibland (typ den nionde eftermiddagen i rad med gruppspelsmatcher) kan man bli en aning mätt på det. Vilken lyx att då kunna ta med den här lille herren på en spontanpicknick och få ett miljöombyte för en stund.

torsdag 16 januari 2014

tisdag 14 januari 2014

Den stora överraskningen

Jag ber om ursäkt att jag dröjt med att avslöja vad vi kom hem med från Kampala sist men äntligen kan jag stolt visa Emma & Therese Children`s Projects alldeles egna bil. Det är nästan för bra för att vara sant och grabbarna höll på att svimma när vi körde in genom grinden.
 
Vi har egentligen länge haft behov av en bil men inte haft råd och istället använt oss av boda-bodas (motorcykeltaxis), hyrbilar och taxi vilket både varit omständigt, riskabelt (särskilt boda-boda) och dyrt. Nu är det slut med det och vi kan istället ta vår egen kärra till marknaden när det ska handlas, till sjukhuset när någon inte mår bra, för att göra hembesök och utflykter.
 
Har vi ett överflöd av pengar som gör att vi kan lyxa till det på det här viset? Nej. Absolut inte. Men vi hade delar av de pengar kvar som kom in när vi behövde hjälp med containern i våras sparat och när vi fick veta att Cecilia och Bengt Kyllinge samlat in så mycket som de gjort vågade vi slå till. Jag vill dock poängtera att vi fortfarande är i stort behov av alla er som skänker pengar till oss varje månad. Det är dessa hundralappar som ramlar in från alla möjliga håll i Sverige som är stommen i vår verksamhet och utan dem kan vi inte fortsätta. Jag hoppas innerligt att Ni fortsätter skänka pengar till oss så att vi kan fortsätta vårt arbete här i Kabale.
 
Här är hon. Vår nya bil. En Toyota Voxy importerad begagnad från Japan som de flesta bilar i Uganda. Tack alla Ni som gjort detta möjligt!  

Om vi skulle få plats med alla "skitungar" på samma gång hade vi behövt en buss och det har vi inte råd med därför letade vi efter en bil med så många sittplatser som möjligt. Helst ville vi också ha stort bagageutrymme för att klara våra veckohandlingar.


Vi tittade på mängder av bilar men föll pladask när vi fick syn på den här. Tre rader med säten...

...varav den sista lätt fälls upp om man behöver lastutrymme.


...och det behöver vi definitivt när vi är och handlar.
 
Grabbarna älskar att hänga med när vi ska någonstans och äntligen kan vi smidigt låta dem följa med när vi ska iväg på något och får därmed mer kvalitetstid tillsammans. Härligt. Än så länge är det nöjda med att sitta i baksätet men de frågar jämt hur bilen funkar så det dröjer nog inte länge innan vi börjar övningsköra med de äldsta.
 

måndag 13 januari 2014

Pratkvarnen

Isaac har pratat sen ett bra tag tillbaka men numera gör han sig verkligen förstådd. Det är det lokala språket Rukiga som faller sig mest naturligt för honom eftersom det är det han hör mest man han har också lärt sig lie engelska och ett par ord på svenska. Som en svamp suger han åt sig och snackar som bara den...
 
"Jag är snart tillbaka" (sagt på Rukiga) är det senaste. Det säger han varje gång han går någonstans och det verkar inte spela så stor roll vem mottageren är utan är mer ett allmänt informationsmeddelande för de som är intresserade.
 
Sötnos.

Isaac

söndag 12 januari 2014

Jobba, jobba, jobba

Kabales lokala radiostation brukar uppmärksamma vår turnering och vi har, genom detta, kommit att lära känna programledarna litegrann. När en av dem hörde att vi hade musiker från Sverige på besök gick han genast till stationschefen och frågade om de inte kunde bjuda in dem. 
 
Sagt och gjort. I fredags gästade Cecilia och Bengt ett av stans mest populära radioprogram, de berättade om sin musik och varför de är i Kabale. Dessutom spelade man två av deras låtar. Svenska låtar, ska tilläggas.
 
Jag tycker det är hysteriskt kul att Bengts låt "Arbetsnarkomanen"  sen fortsatts spelas och nu blivit lite av en hit i Kabale. Varannan människa går och nynnar ...jobba, jobba, jobba...
 
Vem hade anat?
 
 

lördag 11 januari 2014

Varför Cecilia och Bengt är hos oss

Syftet med Cecilia och Bengts besök hos oss var att personligen överlämna de pengar de samlat in till "skitungarna" under sina konserter i Björn Afzelius anda. Närmare bestämt 57 410 kr. Helt otroligt. Och inte nog med det, dessutom hade de med sig en massa saker till grabbarna. Bland annat fotbollsskor, bollar och träningsoveraller.
 
Fantastiskt!
 
Tusen, tusen tack till alla Er som skänkt pengar och saker och tusen tack till Cecilia och Bengt för det fina initiativet och för att vi fått chansen att lära känna er.  
 

fredag 10 januari 2014

Finaste

Mina föräldrar har åkt hem igen. Lika tråkigt varje gång det är dags att ta farväl. Jag önskar att de fick spendera mer tid tillsammans med sina "barnbarn".

Mamma och Isaac

torsdag 9 januari 2014

Cecilia och Bengt

Innan det tråkiga  inträffade igår hade vi en fantastiskt härlig dag. Musikerna Cecilia och Bengt Kyllinge, som jag berättat om tidigare, är äntligen här.

Igår morse anlände de...


Vi tog emot dem i trädgården sen visade killarna huset

Andrew var tour guide

Efter husesynen tittade de igenom våra fotoalbum. Ivan berättade för Bengt om de olika bilderna.

Sedan blev det fika i trädgården...

...medan grabbarna visade vad de lärt sig på de musik - och dramalektioner de haft under lovet,

Förmiddagen avslutades med fotboll i trädgården...


...efter lunch fortsatte vi mot fotbollsplanen och vår turnering. Våra femtonåringar förlorade tyvär sin gruppspelsmatch ed 1-0 medan trettonåringarna spelade oavgjort i sin.