onsdag 30 april 2014

Senaste nytt om snickaren

Det är nu mer än två månader sedan vår envise snickare fick en varning av polisen och lovade att bygga nya sängar till oss. Vi har följt upp så mycket vi kan men känt hur modet sjunkit allteftersom veckorna gått. Snickaren har inte setts till i sin verkstad men när vi och polisen ringt honom har han lovat att han jobbar på dem på ett annat ställe och att vi inte ska oroa oss.  Det har dock blivit tydligare och tydligare att detta varit en lögn eftersom han inte kunnat visa var de är. När vi var hos polisen i måndags och de ringde honom igen sa han att han blivit rånad och att han låg på sjukhus i en annan stad. Var exakt kunde han inte specificera.
 
Jösses.
 
Jag har insett att vi med största sannolikhet inte kommer att få några sängar av denna snickare. Polisen är numera också av samma åsikt och det kommer bli rättsliga följder där vi förhoppningsvis kan få tillbaka åtminstone en del av de pengar vi betalde i förskott. Tills dess, för att grabbarna ska få de sängar som de varit lovade så länge, har vi beslutat att göra en ny beställning med en annan snickare och hoppas att vi slipper bekymmer den här gången.

tisdag 29 april 2014

Flest timmar i skolan vinner?

Jag minns inte om jag nämnt det för er men Dan "the mechanic" går nu sitt sjunde och sista år i grundskolan och spenderar det som internatelev efter skolans rekommendation. Att gå på internat och ha fullt fokus på sina studier under en så viktig period är väl inte fel tycker jag, men blir rädd när jag hör hur deras dagar ser ut. Hur de ser ut för de flesta internatelever i Uganda förresten.
 
Man skulle kunna tro att jag överdriver.
 
Eleverna studerar sex dagar i veckan. Sjuorna läser ibland också på söndagar. Dagen startas med "morning prep" kl 5 på morgonen. Därefter serveras frukost innan den vanliga undervisningen tar vid och pågår från 7:30 - 17:30. Som om inte detta vore nog följer efter middagen "evening prep", den slutar cirka 22:00 och då stupar de i säng.
 
Nu när lovet tog vid och vi åkte för att hämta hem Dan, fick vi veta att det kommer att pågå undervisning även under uppehållet och att man rekommenderar eleverna att stanna kvar, eftersom man låg efter i kursplanen. Hur man lyckas ligga efter i kursplanen med schemalagd undervisning 10-12 timmar per dag är för mig en gåta. Vi pratade med Dan och sa till honom att han inte var tvungen att stanna och att han fick följa med oss hem om han ville. Han svarade att han gärna fått ledigt men att alla klasskompisar var kvar i skolan och att han inte ville hamna efter.
 
Fin inställning av honom men sorgligt samtidigt alltihopa. Skolan vill att eleverna ska prestera bra, givetvis, och tänker att ju fler timmar i skolbänken desto bättre resultat. Jag håller inte med men att berätta detta för skolan förändrar inget. Att komma som någon slags besserwisser och berätta för dem hur de bör driva sin verksamhet. Nej. Men om vi någonsin får chansen att starta en egen skola kan jag garantera att vi ska göra allt vi kan för att effektivisera lektionerna under dagen, stryka morgon- och kvällsundervisningen och se till att eleverna får tid för lek och vila och att de får sova ordentligt på nätterna.måndag 28 april 2014

Vill göra allt som de stora gör

När grabbarna spelar fotboll får de ibland småskador och smörjer ofta värkande muskler med liniment för att lindra. När Isaac ser detta påstår han att han också har ont och vill ha liniment. Han har blivit vansinnig när han nekats.
 
För att Isaac inte ska känna sig utanför har min kollega Richman sköljt ur en  linimentburk och fyllt den med vaselin. Numera när Isaac får "muskelvärk" kan han smörja in sig precis som de andra. Och det gör han med ett belåtet smil. Vi tittar på lika belåtna.
 
Alla nöjda och glada.

lördag 26 april 2014

Joshua

Joshua, som jag skrev om för ett tag sen, har också avslutat sin första termin för året och har nu lov. Hans mamma har berättat att det är just under loven hon är som mest orolig för honom eftersom både hon och pappan arbetar på dagarna och Joshua är ensam hemma. Han blir ofta uttråkad och det är vi de tillfällena han lätt får för sig att ta sig in till stan och gatan. För att försöka undvika detta har vi gjort en överenskommelse, Joshua ska hjälpa sina föräldrar och göra sina sysslor hemma på förmiddagen, på eftermiddagen kan han komma och vara med oss, sen skjutsar vi hem honom igen framåt kvällen. Då slipper han att bli uttråkad och hans föräldrar vet att han är på ett tryggt ställe när de arbetar.

Alla, inte minst Joshua, är mycket nöjda med lösningen.

Joshua och Robert har snabbt blivit kompisar
Bild: Julia Wallblom & Linnea Johansson

fredag 25 april 2014

Betyg

Första terminen för läsåret avslutad och eleverna har fått sina betyg. Alla våra har gjort bra ifrån sig och ett par stycken har förbättrat sina betyg rejält. Kul! Tom, som ju började fyran efter att ha varit ifrån skolan i sex år, har presterat över förväntan. Det handlar givetvis inte om några MVG (än) men han hänger med bra i undervisningen och kommer att få fortsätta i fjärde klass. Det diskuterades i början av terminen huruvida han bör gå i tredje eller fjärde klass och det bestämdes att han skulle få en chans i fjärde. Den chansen har han tagit vara på och definitivt visat att han är på rätt ställe. Härligt!
 
Bra jobbat Tom och alla ni andra!

torsdag 24 april 2014

Så tokigt det kan bli

Vi sjunger Imse Vimse Spindel, jag och Isaac, eller jag sjunger medan han nynnar med och gör rörelser rättare sagt. Sången avslutas som bekant med "...imse vimse spindel klättrar upp igen". Isaac vet inte vad igen betyder och tror att jag sjunger om Ian. Han tycker inte det är rättvist och vill att jag sjunger om de andra också.

Jag: ...Imse vimse spindel klättrar upp igen.

Isaac: Eyindi (en gång till)! Na (med) Ambrose!

Jag: ...imse imse spindel klättrar upp Ambrose.

Isaac: Na Tugume!

Jag: ...imse imse spindel klättrar upp Tugume.

Isaac: Na Brian!

Jag:  ...imse imse spindel klättrar upp Brian.

Isaac: Na Zakayo!

Jag...imse imse spindel klättrar upp Zakayo.

Ja, sådär håller vi på.onsdag 23 april 2014

Tandvärk

Tugume har haft tandvärk, stackaren, och under påskhelgen hade han så ont att vi fick ta honom akut till tandläkaren där de drog ut en kindtand. Efteråt var han lättad och vi passade på att skoja lite med honom.
 
Jag: You know the dentist told us that you have to stop eating sweets.
 
Tugume: Ha ha! NO! That is like telling a dog not to eat meat.

tisdag 22 april 2014

Påskdagen

Även påskdagen bjöd på många aktiviteter.
 
Vi startade med charader...

...något som vi aldrig testat förut men som gick hur bra som helst när de fick kläm på reglerna.

Det traditionella påskklappsspelet. Ett måste vid varje högtid.

På begäran från ungdomarna: Hela havet stormar

Alla tycker denna leken är jätterolig. Tills de misslyckas att hitta en tom stol.

I Sverige marscherar vi runt stolarna i takt till musiken. I Uganda dansar man.

Vinnare blev till slut Stuart

Brian håller en improviserad segerintervju

Vi avslutade påskfirandet med danstävling. Först ut var de yngre förmågorna.

Följt av våra större.
måndag 21 april 2014

Påskafton

Såhär spenderades vår påskafton tillsammans med Linnea och Julia, som vi haft äran att ha på besök i helgen. Tack tjejer för att ni kom och firade med oss!

Eftermiddagens progam bestod utav lekar. Först ut var kexvissling. Zakayo försöker vissla för allt han är värd.

Robert

Nästa gren: Kasta sten i balja

Sedan blev det potatis på sked. Här springer Brian...

...Ian...

...Emmanuel...

...och Daphine.

Därefter tog strafflägning vid

Småttingarna Isaac och Ian roade sig med att spela fotboll med Andew under tiden...

...tuff match.

Allas favorit. Fiska upp äpple i vatten och leta godis i mjöl.

Efter lekarna spelade grabbarna kort med våra gäster...

...medan jag dukade inför påskmiddagen.

Hela gänget

Ett hungrigt gäng i väntan på middag

Det bjöds på ägg, korv och köttbullar med mera.


Alla åt med god aptit

Vi är så många numera att alla inte längre får plats vid långbordet så personalen och de minsta fick äta vd soffborden.


Isaac var så nöjd efter maten att han brast ut i spontandans i soffan.

söndag 20 april 2014

En glimt

En liten glimt från vårt påskfirande. Fler bilder kommer imorgon.
 

lördag 19 april 2014

Det skulle inte förvåna mig det minsta

Ivan när vi satt och rullade köttbullar igår.

"I have many, many ideas. Sometimes I imagine that I will invent something and become very famous."

Älskade unge.

fredag 18 april 2014

Påskförberedelser

För att kunna slappna av i helgen och njuta av påsken har vi idag förberett lite genom att baka och göra köttbullar.


Andrew förberedde den stora plåten för kakan...

...medan James smälte smör och Brian vispade ihop övriga ingredienser.


Dags för gräddning

Samtidigt skalade Mark, Tugume och Ian lök till köttbullarna.

Och blandade ströbröd med mjölk

Benny höll koll på kakan i ugnen...

Tugume rev löken  på rivjärn och försökte hålla tårarna borta

Sen rullade de köttbullar som bara den

torsdag 17 april 2014

Ian och Emmanuel

En läsare undrade hur det går för Emmanuel och lille Ian eftersom det var längesen jag skrev något om dem. Jag ber om ursäkt för det, de mår båda jättebra. Ian har börjat första klass och Emmanuel går i tvåan. Emmanuel är hos oss nu och firar påsk,  jag blev så förvånad när jag såg honom, han har växt hur mycket som helst de senaste månaderna och blivit en hejare på engelska. Skoj!

Emmanuel är hos oss och firar påsk. Eventuellt kommer också Ian under helgen.

onsdag 16 april 2014

Mission completed

Hemma i Kabale igen, mer nöjd än någonsin efter en vistelse i Kampala. Jag har många gånger gnällt över hur svårt det är att ha och göra med myndigheter där och hur det ofta känns som man tar ett steg fram och två tillbaka. Jag vet inte vad som hänt men den här gången har vi lyckats att kryssa av varenda punkt på vår att göra-lista och mer därtill. Skönt med lite medvind ibland.

Nu väntar en god natts sömn. Imorgon börjar ungdomarnas lov och påskfirandet här i Uganda.
tisdag 15 april 2014

Boendelösning

Det verkar ordna sig för vår flicka som behöver ett tryggt ställe att bo på under skolloven. Alex mamma Constance, har erbjudit att låta flickan bo hos henne på loven liksom Daphine redan gör. Constance, som är pensionerad lärare och rektor, har dessutom lovat att ge tjejerna extraundervisning någon timme på förmiddagarna. Så snällt.
 
På eftermiddagarna kommer de promenera bort till oss och delta i våra aktiviteter.

måndag 14 april 2014

Reskamrat

Alla grabbarna har varit i huvudstaden Kampala utom Isaac, därför fick han följa med när jag skulle dit ett par dagar. Jag var lite rädd att det skulle bli omständigt eftersom vi hade möten och grejer att fixa på olika myndigheter men det har gått hur bra som helst, Isaac har varit kanonduktig och vi har förenat nytta med nöje på ett jättebra sätt.
 
Det är en helt annan värme i Kampala jämfört med Kabale, Lilleman älskar att bada så det har vi gjort nästan varje eftermiddag, dessutom har vi hunnit med en utflykt till Uganda Wildlife Education Center och tittat på de spännande djuren och till och med fått mata giraffer.
 
En av de bästa Kampalaturerna någonsin. Tack Isaac för supersällskap.På Uganda Wildlife Education Center såg vi noshörningar...

...schimpanser...
...sköldpaddor...
 
...och giraffer...

...som vi dessutom fick mata!

Nöjd Isaac på zoo

 

Och som grädde på moset avslutade vi eftermiddagen i djurparkens hoppborg.

söndag 13 april 2014

Programändring

På tal om fotboll, jag har glömt att berätta att det kommer att bli lite ändringar gällande vår fotbollsturnering. I Uganda är läsåret uppdelat i tre terminer, vilket innebär tre skollov per år. Två lite kortare och ett långt jullov. Hittills har turneringen spelats varje lov men allteftersom den växt har vi insett att det nog blir lite för mycket och har därför bestämt att vi kommer att arrangera turnering en gång per år och att vi kommer sikta in oss på det långa jullovet.
 
Jag var rädd att det skulle generera protester bland spelare och tränare men det verkar som att alla förstår hur vi resonerar. Hellre en stor turnering en gång om året än tre halvdana.
 
Vi ser fram emot julens stora turnering och att planera in andra roliga aktiviteter för det kommande lovet. Fotboll står definitivt fortfarande på schemat men vi får också tid till datorlektioner, utflykter och massa annat kul.fredag 11 april 2014

Old boys

Jag minns när vi drog igång vår verksamhet för tre år sen och mina kollegor, som båda är före detta fotbollsspelare, lirade med killarna. De små hade inte en chans. Annat är det idag. Nu är det ett helt annat tempo och Alex och Andrew flåsade ordentligt efter helgens match.

Mina kollegor Andrew och Alex (andra och femte man på övre raden)
 


Richman spelade för de gröna

Det var en spännande match som till slut vanns av de randiga.
Robert och Isaac var mer intresserade av att leka med våra grannar än att titta på matchen.