onsdag 24 september 2014

BANKGIRO: 536-5473

Först och främst vill jag säga hur innerligt tacksam jag är för det stöd Ni ger oss. Utan Er vore vi ingenting.

Ni är fantastiska.

Det har tagit lite tid men jag är glad att kunna informera om att vi nu äntligen är registrerade även i Sverige under namnet
 
"Insamlingsstiftelsen Emma & Therese Children's Project"
 
och ber Er ödmjukast att i fortsättningen använda följande bankgiro vid donationer till "skitungarna"
 
BANKGIRO: 536-5473

TACK!
 
 
(Givetvis sätts allt som skulle råka komma till det gamla kontot in på det nya)
 
Jag vill också passa på att berätta att vi planerar för autogiro i framtiden. Inom kort kommer även information om den bok som gjorts om vår verksamhet samt hur man kan köpa den.
 
Varma hälsningar
 
Emma Kock

tisdag 23 september 2014

Det kan man fråga sig

Kranen i duschen läckte och en reparatör kom för att laga den. När han var färdig möttes jag av den här synen.


Använde han moroten för att fixa läckan eller glömde han sitt mellanmål?

måndag 22 september 2014

Stort plus för ett gott försök

Det blev visserligen shorts som fortfarande är ett par nummer för stora och visst hamnade de bak- och fram.

Men vad gör det?

Han gjorde det själv och det är det som är det viktigaste.


Innan vi skulle gå ut upptäcktes det att shortsen ju var "smutsiga". Ajdå. Då blev det till att byta till andra (i mindre storlek) och samtidigt informera om att lappen ska sitta baktill.

söndag 21 september 2014

Favorit i repris

Jag hittade den här videon i mina gömmor. Måste visa grabbarna så fort jag kommer till Kabale och se till att de alla får en kopia i framtiden.
 
Dancebattle. Skitungarna i sitt esse. 
 

lördag 20 september 2014

Framtida bransch kanske

Vi är ute och kör och ska svänga ut på huvudvägen som går mellan Entebbe och Kampala. Det tar tid för det är en massa bilar som först ska passera. Väldigt många av dem är minibussar och jeepar med turister på semester här.
 
Jag: Tourism. That might be a business for some of our kids in the future.
 
Alex: Yeah, it's a growing market and there are schools which provides courses in the field. Many start out as tour guides for other companies, then they save money and start their own.
 
Jag: I think most of or boys would enjoy guiding tourists and tell them about Uganda.
 
Alex: Definately.
 
Båda (i kör): Especially Ivan!
 
Finaste Ivan.
 
Vad jag längtar efter hans och de andras historier, skämt och pladder.
 
Inte långt kvar nu.

fredag 19 september 2014

Hur lugnt som helst

Påstå att jag har oroat mig är att ta i men jag har funderat en del över hur Isaac skulle ta omställningen att komma tillbaka till Uganda igen. Det är ju, som jag skrev förut, två helt olika världar.
 
För Isaacs del verkar det inte spela någon roll var han befinner sig. Han är lika nöjd vilket som.
 
En av de saker jag tänkte kanske skulle kunna bli knepigt är maten men inte då. Han har ätit både kokbananer, cassava, pumpa och getgryta med god aptit.
 
Det är mer än vad jag har gjort, kan jag säga...

onsdag 17 september 2014

Sverige/Uganda

Uganda och Sverige är varandras motpoler där den ene har allt den andre saknar.

Sverige. Tryggheten. Det förutsägbara och strukturerade. Allt finns tillgängligt. Så till den grad att det, enligt mig, blir för mycket. Så mycket möjligheter. Så många val. Stress. Allt och alla ska hinnas med och det är inte utan att, åtminstone jag, ibland känner mig otillräcklig.

Uganda. Allt annat än förutsägbart. Korruption, barnaga, sjukdomar och lagar som bestämmer att man inte får lov att älska vem som helst. Många som lider. Men också väldigt mycket glädje. Uganda är färgsprakande. Liv överallt. Och man lever mer känns det som. Fler timmar på dygnet finns såklart inte här men man äger sin tid på ett annat sätt. Man tar dagen som den kommer och är inte en slav under klockan. Det kan, för en svensk som jag, både vara otroligt skönt och extremt frustrerande. Det beror på situationen.
 
Vilket land jag tycker bäst om är omöjligt att säga. Jag är bara väldigt tacksam över att få ha de båda i mitt liv. 

tisdag 16 september 2014

Heja di blåe!

Intresset för Juventus - MFF är svalt i Uganda. För att uttrycka sig milt.

Vi har bokat TV:n i restaurangen på vårt lilla hotell i Kampala och får nästintill sitta på fjärrkontrollen för att Arsenal-fansen, vars lag spelar samtidigt, inte ska byta kanal.

Otroligt konstig känsla att innan matchen se highlights från kvalet i Malmö. Två världar som länkas samman och min hjärna har svårt att hänga med.

Men kul. Väldigt kul. Returen ser vi med grabbarna i Kabale, det blir ännu roligare.

Framåt Malmö!

måndag 15 september 2014

Back in Uganda

På ugandisk mark igen.

När vi först nådde flygplatsen i Entebbe kändes det som att vi just hade lämnat...

...tills vi såg de "rymdklädda" sjukvårdarna som stod i ankomsthallen och gjorde en hälsokoll på alla resenärer.

Ebola är på riktigt. Det blev väldigt tydligt trots att inga fall rapporterats i Uganda. Än.

Jag hoppas innerligt att det skickas mer pengar och sjukvårdspersonal till Västafrika så att de kan hjälpa de drabbade där och få kontroll på smittan.

lördag 13 september 2014

Glöm inte att rösta

I Uganda har President Museveni och hans parti National Resistance Movement (NRM) haft makten sedan 1986. Trots skarp kritik och stöd för oppositionen vinner de alltid de val som hålls var femte år. Anmärkningsvärt menar många och det pratas mycket om hur trovärdiga dessa resultat egentligen är.
 
När vi var i Malmö i veckan gick vi förbi en station för förtidsröstning till det svenska valet och Alex hade svårt att förstå hur vi lyckas arrangera allt så väl. Man kan poströsta, rösta i förväg eller gå till lokal på valdagen. Man röstar till både riksdag, landsting och kommunfullmäktige och de behöver inte vara samma parti. Vill man så kan man rösta blankt. Eller på jultomten. Alla röster räknas. Och än viktigare, risken för fusk bedöms som mycket liten.
 
Helt otroligt, tycker Alex.
 
Jag med. När jag tänker efter. Ett demokratiskt val är i många länder visserligen en rättighet men långt ifrån en självklarhet.
 
Vi är lyckligt lottade. Vi får inte glömma det.
 
Till er som inte redan gjort det - gå och rösta!fredag 12 september 2014

TACK!

Sista arbetsdagen för den här sommaren.

Jag blir lika förvånad varje år över hur fort ett par månader sveper förbi. Den här gången har det gått snabbare än någonsin. Måste vara för att jag trivts så bra.

STORT TACK till Citygross och FrontPac för att jag har fått jobba hos Er och för allt Ni gör för mig och mina älskade "skitungar".torsdag 11 september 2014

Det drar ihop sig...

Brian: We miss you! When are you coming?
 
Jag: I miss you too, we will be back very soon!
 
Ja, nu är det minsann inte långt kvar. Vi når Uganda nästa vecka men kommer att spendera ett par dagar (håhå måtte det inte bli fler, då blir jag tokig) i Kampala innan vi åker vidare mot Kabale.
 
Det ska bli SÅ kul att se alla igen.

onsdag 10 september 2014

Försiktigt!


Det är otroligt kul att se hur Isaac utvecklas och hur han växer på alla möjliga håll och plan. Nästan varje dag säger vi förvånat " När lärde han sig det?!".
Igår lekte vi häst. Jag var hästen. Isaac skulle klättra upp på min rygg för att ta sig en tur men först lade han huvudet på sned och tittade mig i ögonen.
 
Sen sa han allvarligt.
 
"Be careful."
 
Älskade unge.

måndag 8 september 2014

Tillbaka i bänkarna

Nu har skolan dragit igång igen i Uganda. De har ju tre terminer där så läsåret ser helt annorlunda ut från vårt svenska. 
 
Det som är speciellt med den tredje terminen är att det är då man skriver slutprov, det är de som sedan avgör om man blir befordrad till nästa årskurs. Nervöst för en del och tyvärr är det väldigt många barn i Uganda som får gå om klasser för att de inte når upp till de kunskapskrav som ställs.
 
En som definitivt både nått målen är våran "Dan - the mechanic". När vi startade vår verksamhet började han fjärde klass och kunde knappt ett ord engelska. Nu både skriver och pratar han nästan flytande. Dessutom är han en fena på matte och snittar 80-90 % rätt på de test han skriver.
 
Starkt.
 
Idag börjar Dan sin sista termin i grundskolan och om allt går väl väntar gymnasiet till våren.
 
Bra jobbat Dan! Fortsätt kämpa!
 
 
Dan när vi först möttes 2010. Inte klokt vad tiden går.
 
 
 

söndag 7 september 2014

Ta det rätta, ta Cloetta

Minns ni Bengt och Cecilia Kyllinge som var och hälsade på oss i januari? De har ju blivit lokalkändisar i Kabale efter att deras musik spelats på radion där. Så lustigt.
 
Nu är de ute på turné i Sverige med sin föreställning "Ta det rätta, ta Cloetta". Igår uppträdde de i Lomma och då var vi självklart på plats.
 
Vilken show. En resa genom femtio- och sextiotalet som uppskattades väldigt mycket, inte minst av min farmor som också var med. Isaac tyckte det var spännande i början men myrorna i brallan tog övertaget vad det led. Att krama Cecilia efteråt tyckte han i alla fall var super.
 
Tack Cecilia och Bengt! Jag hoppas att vi snart ses igen!


Cecilia och Isaac


Om ni vill se "Ta det rätta, Ta Cloetta" hittar ni spelschemat här.

lördag 6 september 2014

Om det alltid vore så enkelt

Vi kom att prata om främlingsfientlighet häromdagen och jag frågade Alex om han märkt av något av det under sin tid i Sverige. Nej, svarade han, till min glädje och sa att alla han träffat har varit hur trevliga som helst. Han påstod dock att han i början märkte av lite blickar från förbipasserande när han och Isaac var ute med trehjulingen. Det rådde han snart bot på genom att, som han säger själv - göra som svenskarna gör.
 
Alex: When someone passes and looks at us we say "Hej, hej!",  then they smile and say "Hej, hej" back.
 
 fredag 5 september 2014

Senaste nytt

Uthyrningsfirman blev kortvarig. Tom har nu sålt sin cykel.

För pengarna har han istället köpt en get. Tvära kast. Att en sådan kräver betydligt mer underhållsarbete skrämmer inte Tom., han har nämligen kalkylerat att ha en get är mest lönsamt i längden.

Och det har han kanske rätt i.

Den har onekligen större chans att producera småttingar i alla fall...

torsdag 4 september 2014

Tack Rotary!

I förra veckan var jag, Isaac och Alex inbjudna på Rotarymöte igen. Den här gången på Sturup Airport Hotel.
 
Jag berättade om vår verksamhet och Isaac agerade assistent i deras lottdragning vilket han tyckte var väldigt roligt. Dessutom fick vi ta emot en otroligt fin donation signerad klubbarna Rotary Svedala och Rotary Sturup-Svedala.
 
Fantastiskt.
 
Tusen tack Rotary och alla ni andra som stöttar oss.
 
 

onsdag 3 september 2014

Polare

Mina föräldrar har en katt som heter Tuva och henne tycker Isaac väldigt mycket om. Han är så mån om att hon ska ha det bra, han klappar och hämtar matskålen till henne så att hon kan äta (på alla möjliga ställen).
 
Så mycket svenska kan han ju inte än, Isaac, men litegrann har han såklart snappat upp. Varje gång han ser katten blir han överlycklig och utropar:
 
"Heeej Tuva!"

På bred skånska.

Isaac och Tuva


tisdag 2 september 2014

Business man

Tom gick som sagt och vann en cykel i Masaka i helgen. Han blev såklart överlycklig men det verkar inte som att han ska använda den enbart för nöjesåkning. Nej, tydligen smider han redan planer på hur han ska kunna tjäna pengar på att hyra ut den till andra när han själv är i skolan och inte kan använda den. 

Sinne för affärer saknar de minsann inte. Skitungarna. 


Tom och hans nya cykel
 

måndag 1 september 2014

Helgen i Masaka


Här kommer ett gäng bilder från helgen i Masaka.

I spelarbussen

De hade fäst en skyld på bussen så att alla skulle veta vem som var på väg. 

March till invigningen

Spelarna bodde och åt på en skola
Zakayo och Tugume

Emma's Boys under 14

De större grabbarna var också på plats men fick nöja sig med att agera publik de här gången. 

Dags för match

Viktigt med uppvärmning
Uppställning
Och så var de igång

Halvtid

Prisutdelning

En av helgens höjdpunkter var att Tom vann en sprillans ny cykel. Kul!