söndag 15 februari 2015

January

Näste nykomling är January, 12 år.

Han har levt på gatan i cirka två år. Ursprungligen kommer han ifrån en liten, liten by cirka 30 minuter från Kabale och för ett par veckor sedan åkte vi för att hälsa på. Det blev ett väldigt fint besök som gav mig hopp om att han snart ska kunna återförenas med sin familj.

När vi kom gående nerför sluttningen till deras hus fick January syn på sin mamma.

"Maamaa!", ropade han då och skyndade på stegen för att möta henne där hon kom gående med öppna armar för att ge honom en kram.

Ett mycket fint ögonblick.

Hur kommer det sig då att han lämnade sitt hem? Historierna går isär. Mamman menar att January blev influerad av kompisar medan January själv säger att han rymde för att han blev trakasserad av sin far och äldre syskon. Jag misstänker att det kan ligga en sanning i båda berättelser.

Klart är i alla fall att livet i familjen stundvis är mycket tufft.
 
January har till exempel åtta syskon. Alla dessa ska (egentligen) äta och gå i skolan. Det kostar pengar som familjen inte har och följden blir att alla inte kan studera. När January försvann var han en av de syskon som fick stanna hemma.
 
Ett annat bekymmer som präglar många byar på landsbygden är den utbredda alkoholkonsumtionen som orsakar väldigt mycket oreda i hushållen. Våld i hemmet är extremt vanligt och sker många gånger då männen är berusade och tar ut sina frustrationer och aggressioner på fru och barn.
 
Även Januarys pappa har sådana tendenser, har vi förstått.
 
Många hinder att överkomma alltså. Inget lätt jobb men inte omöjligt.
 
Vi kommer att försöka ta hjälp främst från mamman som uppenbarligen älskar sin son och är mycket samarbetsvillig. Mamman är lättad över att sonen är i trygga händer hos oss tills vidare och har redan, trots att hon bor så långt, varit och hälsat på honom.
 
Det bådar gott.
January i täten på väg hem
 
 
 
Här är vi tillsammans med Januarys mamma och lillasyster
 (samt halva byn som kom för att se vad som pågick)

2 kommentarer:

 1. Vilken tur för dessa barn att du/ni finns!
  Jag undrar lite över vem Therese i " Emma & Therese Children's Project" är?
  Märta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag förstår att det är lite förvirrande. Therese var med när vi mötte killarna under vår praktik 2010 och när vår organisation bildades fick de vara med och bestämma namnet och röstade då för "Emma & Therese Chldren's Project". Therese roll här i Uganda har dock hela tiden varit mest symbolisk istället hjälper hon till med vad hon kan från Sverige.

   Radera