onsdag 25 mars 2015

Påskplaner

Tack snälla för omtanke och goda råd, vad gulliga ni är. Lyckligtvis verkar det inte vara någon större fara med ryggen. Jag vet inte om den låste sig igår eller vad men det känns betydligt bättre idag.
 
Istället har jag åkt på den förkylning Isaac dragits med de senaste dagarna och medan han nu är pigg som en lärka går jag och hostar och feberhuttrar. Typiskt, men mycket hellre en förkylning än ryggskott så jag ska verkligen inte klaga.
 
Jag hoppas att det snart går över och att energin kommer tillbaka. Snart påsk ju. Då har vi tänkt att, som vanligt, bjuda in alla våra barn och ungdomar (även de som inte bor hos oss) på fest med dans, lekar och annat kul.
 
Vad gäller just lekar och aktiviteter vore det skoj att introducera något nytt som de inte provat på innan. Vi har ett par idéer om vad vi ska hitta på men skulle behöva fler.
 
Kanske har Ni något förslag?

11 kommentarer:

 1. Vad kul! Har några lekar på lager frön när jag gjorde värdegrundsarbete med åk 7 :)

  Knuten: alla står upp i en ring, sträcker ut armarna mot mitten o blundar. Sedan går alla långsamt (inte våldsamt) in mot mitten för att hitta två händer att hålla. Alla ska hålla hand o ledarna får se till att alla hittar någon. Man kan säga "upp med handen/händerna som är fria" o så länkar ledaren ihop händerna. Sen får de öppna ögonen o ska UTAN att släppa varandras händer, "knyta upp knuten" de format genom att kliva över o under o ja, allt som behövs för stt knyten ska gå upp. Mycket viktigt att de gör det försiktigt så inga armar skadas pga hastiga rörelser. Krävs tålamod o samarbete :)
  En annan är räknecirkeln: låt säga att ni ska räkna till 20. Alla är med i gruppen o man börjar från 1 uppåt. Enbart EN får säga nästa siffra o om två eller fler räknar Samma siffra så börjas det om på 1. Kruxet är stt ungdomarna inte får komma på nån strategi o säga "du börjar på 1 o så går vi klockans varv".
  Jag hoppas att jag förklarat på ett begripligt sätt :)

  Delia

  SvaraRadera
 2. Jobbar på en skola och en lek som funkar för alla åldrar är vad vi kallar lappleken. Skriv massa lappar " hand mot fot" "arm om hals" knä mot knä" osv. sen ska en vara ansvarig för lappar och resterande sätta lapparna där kroppsdelarna är. När en lapp lossnar och hamnar på golvet så räknas alla lappar. Antingen kan man köra två lag mot varandra eller försöka få fler för varje gång man kör. En kul samarbetsövning.

  SvaraRadera
 3. Charader och improvisationsteater är jättekul grejer tycker jag. Eller dela ut småsaker till alla, dela in dem i grupper och ge dem fem minuter på sig att sätta ihop en pjäs där deras saker är huvudpersonerna. Fantisera fritt, ett dörrvred kan vara en näsa på en kul typ eller en antenn eller... eller...

  SvaraRadera
 4. OM ni har ägg till övers så är det sjukt roligt att dela upp kidsen i par och bolla med råa ägg. Man börjar tå mot tå och den ene i paret backar ett steg per omgång. Om ägget går sönder är det paret uppenbarligen ute och så kör man tills alla kraschat sina ägg utom ett par. Lite av en lyxlek dock, som kanske sticker i ögonen på de som inte har det så bra ställt? Väldigt spännande på slutet i varje fall ;)

  SvaraRadera
 5. Här finns en hel del olika övningar/lekar sorterade på kategorier:
  http://www.metodbanken.se/
  Krya på dig!

  SvaraRadera
 6. Man kan använda vattenballonger istället för ägg.

  SvaraRadera
 7. Vi kör en lagtävling där varje lag har en sked och ett långt snöre. Bind snöret i skeden. Sedan sticker förste man upp skeden i byxbenet (nere vid foten) och låter skeden vandra uppför benet ut ur byxlinningen, in i tröjan och ut genom ena armen. Sedan in i nästa tröjärm och låt skeden vandra ner hela vägen ut genom bröstbenet igen. Alla i laget gör detta en gång och det laget som bli färdiga först vinner.

  SvaraRadera
 8. En annan lapplek: skriv små uppdrag på lappar. Ex "dra igång en dans", "håll ett tal till någons ära" och annat som innebär att man aktivt gör något där och då. Knöla ihop lapparna, lägg dem i en burk med lock. Sätt alla i en ring och dra igång musik.Så länge musiken är igång ska burken skickas runt, när musiken stannar så ska den som.håller i burken ta upp en lapp och utföra uppdraget. Sen locket på, musiken på och burken skickas runt igen.

  SvaraRadera
 9. En teatervariant: i förväg skriver några en berättelse. Den ska innehålla meningar som beskriver vad som händer på scenen och vad som sägs. Sedan utses karaktärerna och även träd mm är en karraktär. Läs en mening i taget och låt personerna som.omnäms få utföra det upplästa. De ska alltså göra och säga det som berättaren just har sagt. Lägg gärna in känslor så blirr det mer att agera på. Exempelvis: Trädet vilade sig och susade lugnt. (Paus) Haren skuttade med arga skutt fram till trädet. (Paus). Varför står du här? Gormade haren (paus). Trädet tittade på haren, klappade denna tröstande med sina blad. (Paus) Haren ropar då på sin kompis sköldpaddan (paus). Skynda dig ropar haren (paus) osv osv

  SvaraRadera
 10. dra på sig ett par (löst sittande) byxor utan att använda händerna...som en del av fem kampen! :)

  SvaraRadera