onsdag 1 april 2015

Sinne för affärer

När hönshuset var färdigbyggt investerade Dan "the mechanic" och Alex sina sparpengar i tolv pyttesmå kycklingar. Två månader senare är de inte så små längre.
 
Vad ska ni göra med dem nu när de snart är fullvuxna, undrade jag. Sälja dem? Nej, först tänker vi tjäna pengar på deras ägg, fick jag till svar.
 
De beräknar att varje höna dagligen ska lägga i snitt två ägg. Ett ägg kostar ungefär en krona här vilket innebär att de, om allt går som tänkt, skulle tjäna närmare 85 kr vardera i veckan.
 
Inte illa. 
 
Bra jobbat grabbar!


Och underhållskostnaderna håller de nere genom
volontärarbete. Isaac älskar att fixa i hönshuset.

3 kommentarer:

 1. Det låter lite optimistiskt att hoppas på 2 ägg per dag om inte hönorna i Uganda är mycket bättre än de svenska, det är ovanligt med mer än ett ägg per dag på de som finns här i alla fall. Dock kan jag tänka mig att de kanske värper bättre hela året än vad höns gör i Sverige. Vet de att alla är hönor förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tyvärr själv inte så mycket om ämnet men pojkarna säger att om de matas väldigt väl kan de lägga två ägg per dygn. Tydligen fick de den informationen av damen som sålde kycklingarna till dem men det var kanske ett försäljningsknep. Blir spännande att se vad som händer. Ja, de är alla hönor.

   Radera
 2. http://www.brobyhonsgard.se
  Där kan du läsa om brun Lohman, vilket det ser ut som att Dan och Alex hat köpt :) de börjar värda vid 4-5 månaders ålder om jag inte missminner mig helt. 340 ägg per år om de får optimalt med ljus och mat. Det är den bäst värpande rasen i världen. är en hybridras

  SvaraRadera