torsdag 30 april 2015

Ullas avskedsfest

Det var Ullas sista dag hos oss igår och hon gjorde den, minst sagt, minnesvärd. Middag bestående av köttpaket nergrävda i en underjordsugn. Resultatet blev fantastiskt bra och vi avnjöt en av de bästa måltiderna på väldigt, väldigt länge.

Tack för ALLT fina Ulla. Vi kommer sakna dig.



Ulla satte igång tidigt på förmiddagen med att slå in köttet
hon låtit marinera ett dygn i aluminiumfolie.

 
 

Paketen fick ytterligare ett lager skydd i form av bananträdsblad.

Killarna hade tidigt på morgonen gjort en eld i gropen de grävde dagen innan
och fick nu instruktioner om att ta bort kolresterna så att endast stenarna som
låg i botten fanns kvar. Vilka vid det laget var glödheta.

Köttpaketen placerades i gropen...

Grillkolen skyfflades tillbaka

sedan täcktes gropen igen med sand...

Därefter gjordes det upp en eld ovanpå gropen...

En eld som sedan fick brinna hela dagen.

Ungefär 1 1/2 timme innan köttet beräknades vara färdigt togs de största
stockarna bort och potatis i folie placerades på glöden.

Under tiden fixade vi tillbehören bestående av sallad och guacamole.



Moment of truth. Köttpaketen grävdes upp och alla samlades
förväntansfulla för att se när de öppnades.

Vi var alla ganska nervösa när Ulla klippte upp första paketet.

STORT JUBEL när det stod klart att köttet inte bara var färdigt, det var också mörare
och finare än vi någonsin ätit här.

Köttbitarna fick vila ett tag medan vi röjde undan och dukade upp för middag.
Alla barn och ungdomar fick sen komma och ta för sig. De åt, och åt, och åt.
En underbar dag och måltid. Tack igen Ulla!
 

5 kommentarer:

  1. Alltså vem är denna Ulla? Var har hon lärt sig allt?

    (Har för mig att vi lagade mat på det sättet när vi var på Stenåldersbyn på mellanstadiet. Något liknande i alla fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det kan man undra. Ulla är finländska uppväxt på landsbygden, hon har också varit scout i många år.

      Radera
  2. Hade inte killarna och personalen stött på detta heller? I Mozambique och i Sydafrika har jag sett maten lagas såhär. Åt själv nyfångad fisk, köpt direkt från en fiskare när han kom in med båt och nät, som tillagades i eldgrop direkt på stranden. Smidigt att ha lägereld att samlas runt medan man väntar på maten :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det hade de inte =) Jag vet inte hur det är på andra ställen men det är inget vanligt tillagningsätt i den här delen av Uganda i alla fall.

      Radera