måndag 25 maj 2015

Amatörer

Det är en stor omställning att komma till Sverige efter så lång tid i Uganda. Både praktiskt, emotionellt och inte minst rent fysiskt.
 
Jag vet inte vad jag förväntade mig, men vi var uppenbarligen inte alls förberedda på den skandinaviska väderleken.
 
Det är ju slutet av maj. Vår, tänkte jag. Härligt.
 
Så jag begav mig till möhippa där det skulle åkas båt till och cyklas på ön Ven, iklädd ett par tunna brallor, t-shirt, jeansjacka och tygskor. Jag kan inte minnas att jag någonsin frusit så tidigare. När det var dags att spela fotbollsgolf var mina tår så kalla att jag nästan blev tårögd av smärta när jag sparkade på bollen. Som tur var fick jag låna både extra kläder och skor av de andra deltagarna som tydligen såg hur jag led.
 
Alex är inte bättre. Trots att han försökte hålla minen när vi grillade i trädgården såg sig pappa tvungen att leta upp en mössa till honom.
 
Och så Lilleman. Fastän vi klätt honom så varmt vi kunde när han skulle iväg en sväng med min syster, frös han så att tänderna hackade och hon fick vira in honom i sin sjal i försök att få upp värmen.

Stackaren.
 
Det blir till att ta fram vinterkläderna...
 
...och hålla tummarna för att sommaren inte dröjer alltför länge.

3 kommentarer:

 1. Åh ja fy vilken trist vår det har varit här!!! Detta är den första våren jag spenderar i Sverige på många år och FY tusan, det är ju så himla kallt!!!! Hoppas sommaren kommer snart..

  SvaraRadera
 2. Inte lätt. Mina föräldrars vän var gift med en kvinna från Kuba, första vintern hade hon dunjacka och dunväst på sig och höll ändå på att dö av köld även när det var någon enstaka minusgrad. Till vintern efteråt så räckte det med bara en dunjacka och det var bara när det var riktigt kallt hon faktiskt frös så viss anpassning hade skett på den tiden.

  Jag bor i en universitetsstad så varje höst ser man afrikanska studenter som ser ut som de ska dö av köld när det kanske är 10-15 plusgrader och jag brukar tänka "Stackars er" för jag vet ju att det är så mycket kallare väder på väg. Det måste kännas som rena helvetet att komma hit och inse att väder man tycker är kallt är 30-40 grader varmare än de temperaturer som kan komma senare.

  Sedan så är ju våren en rätt lurig årstid, en dag är det varmt och nästa är det jättekallt. Igår hade vi 20 grader varmt och sol, idag är det 20 och mulet.

  SvaraRadera
 3. Hej Am fru, Morgan debra Am en legitim och tillförlitlig lån långivare ger ut lån
  på ett tydligt och begripligt villkor på 2% ränta. från
  $ 12.000 till $ 7.000.000 USD och Euro bara. Jag ger ut Business lån,
  Personliga lån, studielån, billån och lån för att betala räkningar. om du
  behöver ett lån vad du behöver göra är att du kontaktar mig direkt
  på: morgandebra1986@gmail.com
  Gud Välsigne Dig.
  Hälsningar,
  Morgan debra
  E-post: morgandebra1986@gmail.com


  Obs: Alla svar måste skickas till: morgandebra1986@gmail.com

  SvaraRadera