tisdag 30 juni 2015

Mammor i Uganda

Det var någon som frågade mig hur det fungerar med mammaledighet för kvinnor i Uganda när de får barn.

Tyvärr är det något som är få förunnat.

Om man har väldig tur arbetar man någonstans där man är beviljad ledighet under en period. De flesta är dock inte så lyckosamma.

Vissa familjer har ändå råd att låta kvinnan vara hemma alternativt att skaffa hemhjälp. Men, väldigt många ugandiska kvinnor har inget val annat än att ta med barnen till sitt jobb och därför ser man bebisar överallt. På marknaden, restaurang och hos skräddaren. 

Till och med i skolan.

Grabbarna har haft flera lärare som varit tvungna att ta amningspauser under lektionstid.

3 kommentarer:

  1. Jag kan se fördelar med att bäbisar är med på jobbet också, de blir en naturlig del av livet på ett annat sätt än här då. Barn växer upp och ser ammande bäbisar eller bäbisar som bärs eller tas med och det blir inte lika stor grej med en bäbis och lika ovant som det kan vara i Sverige där bäbisar ofta är nästan okänt för många innan de får egna barn. Dock önskar jag att kvinnorna förstås ska kunna vila upp sig och inte känna sig tvungna att jobba direkt men någonstans mellan Sverige där bäbisar och även barn ofta är utanför vuxnas liv och att bäbisar tas med på alla möjliga jobb och kanske inte får den bästa skötseln i värsta fall är nog mitt ideal. Om jag fått ta med mig bäbis hade jag säkert kunnat jobba deltid från ett par månader men då mitt barn behövde amma ofta och vi tror amning är bra hade jag mer eller mindre inget annat val än att vara hemma, hade barn varit mer accepterade på arbetsplatsen hade jag faktiskt kunnat göra annorlunda.

    SvaraRadera
  2. Så sjukt när villkoren och de sociala skyddsnäten inte hänger med arbetsmarknaden.

    SvaraRadera
  3. Hade skrivit en lång kommentar som försvann:(

    SvaraRadera