onsdag 8 juli 2015

Städrutiner

Igår kom vår hyresvärd på besök till Kabale för inspektion. Han gör det någon gång om året – mest som en formsak. 
Numera.
Annat var det när vi flyttade in och han insåg att hans fastighet skulle huseras av en drös med barn och ungdomar. Och ännu mer när han fick reda på att det handlade om barn som levt på gatan med allt vad det innebär.

Jösses, vad han var hispig. Livrädd att vi skulle förstöra hans fina hus.
Med tiden har han lyckligtvis insett att det faktiskt inte är några huliganer som bor där, eller åtminstone att det finns ansvarsfulla vuxna som ser till att de håller någotsånär ordning och att det som råkar gå sönder ersätts eller repareras.

Han är imponerad och tacksam både över det samt det faktum att det alltid är städat och ordning och reda när han hälsar på.

Att påstå att det alltid är så ska jag dock inte göra. Det kan, med ett tjugotal ”skitungar” i farten, bli en väldig oreda.
Men, tack vare samarbete mellan alla som bor och jobbar där, är den sällan långvarig.

Såhär ser städrutinerna ut en vanlig skoldag:
Kl. 06-08: Dags att stiga upp. Killarna tvättar sig, borstar tänder och käkar frukost. Innan de går till skolan måste de bädda sina sängar och lägga smutsiga kläder i tvättkorgen. Richman påminner de som glömmer (eller försöker mygla) och när de gett sig av plockar han undan och ställer i ordning sådant sådant som missats medan Irene diskar efter frukost.
Kl. 08 -17: Stida börjar jobba och inleder alltid dagarna med att sopa och moppa alla utrymmen varpå hon fortsätter med tvätt av kläder etc. Irene förbereder dagens måltider och städar köket. Om något behövs repareras eller bytas ut ser jag, Alex eller Richman till att det blir gjort.
Kl. 17 - 19: Grabbarna kommer hem från skolan. Det första de alla gör är att byta om och ge sina skoluniformer till Stidia så att hon kan tvätta dem dagen därpå. Sedan måste de ta en runda till baksidan av huset och ta ner sina torra kläder från tvättlinan och ta dem till sina rum. Om det är nödvändigt ber vi dem också ta en runda på tomten för att plocka skräp. Innan Stidia slutar för dagen ser hon till att alla har rena uniformer till nästa dag, sedan rengör hon i regel toaletten ytterligare en gång.
Kl. 19-22: Middag serveras när solen går ner vid sju-tiden, efter vilken en av pojkarna (de har ett rullande schema) ansvarar för att ställa i ordning, torka bord, sopa och eventuellt moppa. Alla putsar sedan sina skor inför skolan följande dag. Innan läggdags måste de duscha.
Kl. 22.00: Time to sleep. Då ska alla vara på sina rum (om det inte är något särskilt som gör att de får vara uppe längre. Nio gånger av tio innebär det en fotbollsmatch på TV.) Innan Richman lägger sig brukar han ta en sista runda och plocka undan/ställa i ordning. 

Städrutinerna på helger/lov är nästan de samma. Skillnaden är (eftersom det skitas ned betydligt mer när de är hemma) att det städas fler gånger per dag. När grabbarna är lediga ställs också högre krav på dem att hjälpa Stidia och Irene med städ, tvätt, matlagning och disk.

Huset
Vardags och matrummt.

5 kommentarer:

 1. Är det alltid Richman som sover i huset eller turas ni om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan alltid Richman som sover i huset numera. När han är ledig hoppas Boaz, Andrew eller Alex in.

   Radera
 2. Jättekul med sådana inlägg! Undrar hur många badrum ni har? Om alla ska hinna någorlnda i tid antar jag stt det finns flera toaletter o duschar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killarna har ett badrum/toalett inomhus och en toalett utomhus. Enligt svensk standard låter det väldigt lite på så många barn, jag vet. Den ugandiska är dock annorlunda och med deras mått mätt har våra barn det riktigt bra. Många skolor exempelvis har flera hundra elever och endast ett par få utedass.

   Radera
 3. Jag är så imponerad

  SvaraRadera