tisdag 24 november 2015

Har du något tips?

Snart går alla våra barn och ungdomar på ett långt jullov och vi planerar aktiviteter som ska hålla dem sysselsatta. Vi har en del på schemat men märker att mycket består av sånt de redan gjort tidigare.

Lite trist.

Det vore kul att mixa med med något nytt men det känns som vårt förråd av idéer har sinat en aning. 

Kanske har ni läsare fler?

Det kan vara vad som helst; lekar, tävlingar, pyssel eller något kul mat/bakrecept etc. Julrelaterat eller inte spelar ingen roll. Enda kravet egentligen är att det inte är något alltför dyrt och/eller inkluderar rekvisita som är svåråtkomlig här. 

Om du har något förslag du vill dela med dig av blir vi jätteglada!
16 kommentarer:

 1. http://www.tryggabarn.nu/8-ar/festakuten/kul-lekar-for-storre-barn

  Lite förslag på lekar för äldre barn

  SvaraRadera
 2. Något jag ej vet om ni gjort tidigare, men som jag har erfarenhet av kan funka i alla åldrar och nationaliteter är julklappspelet. Låt alla köpa/tillverka ett par små presenter vars för en liten peng. Gärna både ordentliga bra presenter men även lite tokroliga typ toalettpapper eller liknande. Låt var och en slå in sina klappar tilltalande. Lägg alla paket i mitten på bordet. Låt en tärning gå runt och slås. Slår man ett eller sex väljer man ett paket och lägger framför sig. När alla paket är uppdelade, oftast väldigt orättvist, då sätter man tiden på en klocka. Olika länge beroende på hur många som spelar. Tärningen slås likt tidigare, vid ett och sex får man ta ett paket från någon annan. Nu är det lite mer bråttom då man helst vill ha så många paket som möjligt vid klockans signal. När klockan väl ljuder så öppnar man paketen i tur och ordning så att alla kan se vad alla fått, sen brukar vi spela ett varv till, men det är det inte alla som gör, en del avslutar innan. Lycka till! Kanske ni redan gjort det,minns ej...

  SvaraRadera
 3. Om du inte redan har upptäckt aktivitetsbanken så kan jag rekommendera den! http://www.scouterna.se/aktiviteter-och-lager/aktivitetsbanken/

  Här väljer du åldersgrupp, typ av lek/aktivitet osv och sen är det bara att välja. Suveränt när man har idétorka. Och gratis :-)

  SvaraRadera
 4. Femkamp - Har för mig att ni brukar göra någon form av femkamp, men det är alltid roligt. Exempel på kul grenar: Gissa längd på en pinne eller dylikt, gissa vikt på en sten eller dylikt, cykla en sträcka på ca 5-10m så långsamt som möjligt (cykeln måste röra sig framåt och man får tidsavdrag för varje gång man sätter ned en fot i backen), gör som en piltalva på marken med tre ”ringar” som ger ex 1-3-5 poäng och försök träffa genom att spotta valfri ”tungt” livsmedel (vi brukar använda gröna gelégrodor), fyll flaskor med olika drycker och klä in dem i folie eller dylikt och gissa innehållet efter smakprov (vuxenvarianten av detta som vi kör är gissa alkoholhalten i öl, men det rekommenderar jag inte till era grabbar ;) ), fyll en hink med vatten och placera ett vattenglas i botten på hinken – försök träffa vattenglaset med så många mynt som möjligt (vi brukar ha typ 15st enkronor, svårare än vad man kan tro), klassiska ”pennan i snöre runt midjan och pricka flaskan”.

  Tipspromenad - Låt grabbarna göra varsin fråga om varandra/er verksamhet/annat tema med tre svarsalternativ och gör en gemensam tipspromenad.

  Gemensam konst - Ta ett papper och vik i tre delar. Första personen ritar en överdel på en kropp från huvud till axlar, viker undan delen och gör början av konturerna för axlarna på mittendelen så att nästa person vet var den ska börja och skickar vidare. Andra personen fyller på med torso med händer (utan att titta vad föregående ritat), viker undan den delen och gör början av konturena för benen och skickar sen vidare till sista personen. Den personen ritar ben/fötter och sen när alla är klara viker man upp och studerar, de ofta väldigt roliga, resultaten.

  Blomvård - Har ni tillgång till frö/påbörjad planta för någon relativt snabbväxande blomma så kan alla få varsitt frö/planta att ta hand om och sköta till ett visst datum. När det datumet är framme får alla rösta på finaste blomman. (Gjordes med en hyacint/amryllis eller liknande på mitt gamla jobb.)

  Bokvikning - Vet inte vad ni har för tillgång till billiga böcker. Här i Sverige kan man ju hitta mycket billiga böcker på Second Hand och har ni den möjligheten också så kan ni försöka er på bokvikning. Har sett många som pysslar med det nu, men aldrig provat själv. Men googla ”bokvikning mönster” så dyker det upp många instruktioner man kan följa. Lär sysselsätta grabbarna ett tag. :)

  SvaraRadera
 5. Någon form av temafest kanske med egengjorda dekorationer och galna mat och dryckidéer som ni kan fundera på och planera som en del av aktiviteten kanske?

  SvaraRadera
 6. Beroende utav ålder o längd på ledighet men ge barnen/ungdomarna uppdragskort. Ex 20 uppdrag alltifrån att hjälpa en gammal dam med sina shoppingpåsar till att hitta X antal djur/insekter. Så bockar man av från listan allt eftersom.
  Ett annat allternativ är att ordna en variant utav halv 8 hos mig. En grupp hittar på kvällens meny som de övriga får betygsätta. Äta ska man ju alltid ;).

  SvaraRadera
 7. Trolldeg! Fruktansvärt underskattat tycker jag. Väldigt billigt och lätt att göra, allt som behövs är salt, mjöl, vatten och olja. Sen är det bara att låta fantasin gå loss. Extra roligt om man sedan torkaroch har möjlighet att måla skulpturerna. Fördelen är ju såklart att trolldeg går att torka i vanlig Ugn.

  SvaraRadera
 8. Origami - pappervikning av bland annat tranor. Det går ju även att läsa boken: Sadako och de tusen papperstranorna (Sadako and the thousand paper cranes) i samband med detta.

  SvaraRadera
 9. Låta ungdomarna planera aktiviteter och uppdrag för varandra, saker som inte behöver kosta en massa. Det blir två aktiviteter i en, dels att man planerar och fixar och sedan när själva aktiviteten genomförs.

  SvaraRadera
 10. Ett förslag för de yngre barnen är skattjakt. En variant är att man ritar en lapp med en bild på var nästa lapp finns, på den platsen finns en ny lapp osv kan man hålla på så länge man orkar rita lappar :) Kan ju vara en gåta på en lapp för att hitta till nästa ställe där nästa lapp ligger. I slutet kan det vara en skatt av precis vad som helst. Jakten brukar vara de roligaste.
  En annan variant är att man delas upp i två lag där det gäller att snabbast springa och hämta det lekledaren efterfrågar; en sko, potatis, röd penna, gul blomma mm mm.
  En annan lek kan vara att man lägger fram en massa saker på ett bord, alla blundar och gissar vilken sak lekledaren plockat bort från bordet.
  Russinleken, men man behöver ju inte ha russin :)

  SvaraRadera
 11. Om ni har tillgång till gamla cykelslangar så är det ett superbra material att pyssla med. Man behöver inte så mycket mer än en sax för att göra allt från armband, små väskor, nyckelringar till korgar och tofsar. Det är bara att googla bilder för inspiration. Lycka till!

  SvaraRadera
 12. Leken Maffia är sjukt roligt och det kan man leka i några timmar. Det går att vara typ 20 pers i den, kolla typ här: http://www.lekarkivet.se/lekar.php?id=145

  Går att köra utan kortlek också, där berättaren bara knackar på händerna på de som är maffia, läkare eller spion.

  SvaraRadera
 13. Vattenkubb är väldigt kul!
  Som traditionellt kubb men utan kungen i mitten och det är fyllda petflaskor och fotboll som används.
  Fyll 8-10 flaskor med vatten som ställs upp hälften på var sida. Sen gäller det att med fotbollen att träffa de andra lagets flaskor och den som först tömt de andra lagets alla flaskor har vunnit. Tvisten är att man får resa upp sina välta flaskor när det vält, så det gäller att vara snabbt framme och inte rädd för att bli blöt.

  SvaraRadera
 14. När man är många så är ju stafetter av olika slag roligt. T ex att alla står i ett led bakom varandra och sedan står brett med benen så att man kan rulla en boll genom alls ben. Den som står sist fångar upp bollen och springer och ställer sig först i ledet och rullar bollen igen.
  När alla har rullat bollen en gång så sätter sig alla i det laget ner och man ser vilket lag som varit snabbast.

  Eller att man lägger allas skor i en stor hög, delar upp sig på 3 lag och sedan hoppar den förste i varje lag på ett ben till högen, letar fram sina skor och tar dem på sig och springer tillbaka så att nästa i laget hoppar fram och letar sina skor. Denna leken är ju roligare ju fler man är då skoberget blir stort!

  SvaraRadera
 15. Något som är kul, billigt och kräver samarbete är att bygga med ärtor och tandpetare (hoppas att det finns gula ärtor i Uganda !?). Lägg ärtorna i blöt över natten dagen innan. Om ni bildgooglar "bygga med ärtor och tandpetare" så får ni många fina förslag.

  SvaraRadera
 16. Akrobatik alternativt trampolindag? Leta upp Ställen som redan har utrustning. Borde inte kosta mer än normala dagsutflykter ☺

  SvaraRadera