tisdag 3 november 2015

Vi klarar oss inte utan Er!

Idag har alltså våra sjundeklassare gjort sina Primary Leaving Examinations (PLE), vilket innebär att de nu är klara med grundskolan. 

Det är tack vare Er. 

Utan Ert stöd skulle Ivan, Ambrose, Daphine, Immaculate och Mary inte skrivit några slutprov idag. Förmodligen hade varken de, eller någon av våra andra 40 barn, gått i skolan överhuvudtaget.

Flickorna skulle troligtvis arbeta som hemhjälp någonstans. Eller som prostituerade. Kanske skulle några av dem redan ha egna barn.

Pojkarna hade levt på gatan. Sovit i buskage, ödehus eller på en veranda med pappkartong över sig. De skulle äta sopor. Ägna dagarna åt att leta metaller att sälja eller stå utanför Kabales supermarkets och berätta för västerländska turister att de är hungriga. 

”I’m hungry”, var, när vi först lärde känna dem, de enda ord de kunde på engelska.  

Om de skulle lyckas komma över några kronor hade det dock inte varit mat de köpt. Utan droger. Troligen lim. Den lilla plastflaskan hade gömts i tröjärmen.

De skulle utnyttjas som billig arbetskraft. Utsättas för våld och trakasserier.

Ingen hade brytt sig om dem. Gatubarnen är inte värda något här.

Nuisance, skulle de kallas.

Olägenheter.

Att se hur denna stämpel sakta men säkert har suddats ut och hur nya identiteter formats hos våra barn och ungdomar är något av det mäktigaste jag varit med om.

Numera är de skolelever. Klasskamrater. Fotbollsspelare.

Människor.

Min största rädsla är att de ska hamna på gatan igen.

Barnen själva är det inte. De känner sig trygga och vet att vi står bakom dem. Fångar dem om de faller. Det som i deras tidigare liv var en ständig kamp är nu självklarheter. Regelbundna måltider, tak över huvudet, en säng att sova i, medicin när man blir sjuk och en skola att gå till varje dag.

De har också en meningsfull fritid, de lär sig nya saker och känner sig delaktiga.

Sjunger, dansar, skapar och leker.

Skrattar. 

De har fått sin barndom tillbaka och det är Ni som gjort det möjligt.

Tack.

Ni är en trogen skara som skänker pengar varje månad. De regelbundna gåvorna tillsammans med de extra tillskott vi får då och då från privatpersoner, företag, föreningar eller skolklasser har täckt våra omkostnader. 

De senaste månaderna har dock bidragen blivit färre. Om det är tillfälligheter eller beror på något annat vet jag inte och känner mig inte berättigad att spekulera i. Jag kan bara bekräfta att så är fallet och att det oroar mig.

Mycket.

Flera läsare har, som jag nämnt tidigare, sagt att de inte har möjlighet att skänka pengar varje månad vilket jag har all förståelse och respekt för. De har istället uppmanat mig att säga ifrån när det behövs en extra skjuts.

Det är därför jag skriver idag.

Vi behöver hjälp.

Om Du kan och vill vore vi innerligt tacksamma om Du gav ett bidrag till

Insamlingsstiftelsen
Emma & Therese Children’s Project

Bankgiro 536-5473
alt.
Swish 123 476 39 83

Snälla hjälp oss fortsätta hjälpa.


NuNu


Nu


Nu

Nu


NuNu
Nu

Med Ert stöd kan vi fortsätta hjälpa.

30 kommentarer:

 1. Swishat en slant! Bra att ni säger till när det behövs så vi som inte har möjlighet att ge varje månad kan skicka lite! :-)

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag försökte swisha till er på 123 476 39 83 men får felmeddelande (att antingen behöver 07 läggas till i början, eller +467). Vet ni hur man ska fixa det och göra för att kunna swisha er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad underligt, för mig fungerade det utan problem att swisha....

   Radera
  2. Du kanske har en väldigt gammal version av Swish? Det fungerade för mig för ett par timmar sedan.

   Radera
 3. Hejhej! Jag har också swishat en liten peng. Hoppas det kan bidra lite. Bara av ren nyfikenhet, hur mycket kan exempelvis 100 kr, 200 kr osv hjälps till med. Är det dyrt med alla förnödenheter osv? Lycka till med ert goda arbete!

  SvaraRadera
 4. Superbra att du säger till Emma!! Nu när jag har fast jobb ska jag bli månadsgivare igen. Det jobb du gör är så otroligt viktigt, sluta aldrig att kämpa!! <3 / Stina

  SvaraRadera
 5. Har själv lite tajt just nu, men har swishat över 50:-, många bäckar små. Hjälper även till att sprida info om er.

  SvaraRadera
 6. Swish - så skickades det en slant till er, Emma. Kämpa på!

  SvaraRadera
 7. Ska också bli fast månadsgivare igen! Swishat 250, som sagt - många bäckar små!

  SvaraRadera
 8. Delat , swishat och ökat upp beloppet på månadsöverföringen.
  Ni gör ett fantastiskt viktigt jobb! Är full av beundran och respekt.

  SvaraRadera
 9. Donerat genom paypal. Det är kanske det att folk valt att ge pengar till den uppmärksammade flyktingkrisen som gjort bidragen minskar. Ofta orkar man inte hålla mer än en grej i fokus på en och samma gång tror jag.

  SvaraRadera
 10. I mitt fall handlar det om att jag inte lyckats få till den stående överföringen sen ni bytte från privat konto till 90-konto. Bra att du påminner, ska kolla med banken hur jag löser detta. Swischar en peng så länge!

  Ni gör ett FANTASTISKT arbete, men det vet du säkert :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det för mig med.... Får inte överföringen att funka och så faller det i glömska när det inte dras per automatik....... Men nu ska jag sätta över en slant!

   Radera
 11. Har swishat 50kr nu! Har det lite tight just nu, med tanke på att jag pluggar, men lyckades faktiskt få ett litet jobb nyligen, så jag kanske kan donera mer nästa gång!

  Ni är så grymma! Hoppas att allt går bra och att ni kan fortsätta göra ett fantastiskt jobb =)

  SvaraRadera
 12. Swishat! Bra att du påminner. Gör gärna det oftare. Vi glömmer så lätt!

  SvaraRadera
 13. Swishat! Ska dela också och hoppas fler bidrar.

  SvaraRadera
 14. Dina ord är viktigare än du kanske tror. Tog mig friheten att citera dig i min blogg, dels för att sprida informationen om er men också för att vi alla ska få med oss energi för att orka möta människor som just människor och inte som olägenheter.

  En slant är på väg.

  SvaraRadera
 15. Mitt förslag är att göra texten på paypal till engelsk om det går.. för annars blir det svårt för icke svenskar att donera. Jag har massor engelsk talande kompisar som nog skulle donera om de kunde förstå vad som stod. jag har skickat ett FB uppror

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satte ocksa in 50 spänn. Har det lite tight nu.

   Radera
 16. Jag swishade över en slant, hoppas att det blir många bäckar små som bildar en å för er. Stor kram! <3

  SvaraRadera
 17. Swishade över en liten slant till er! <3 Hittar inte inlägget där det står om era utgifter, kan inte du länka det? Kram på er världens bästa team <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! Ska leta upp det, alternativt skriva ett nytt med aktuella siffror =)

   Radera
 18. Jättebra att du säger till Emma! Ska föra över pengar imorn på morgonen! Ni är bäst!

  SvaraRadera
 19. Har fört över en slant! Hoppas det hjälper! :) och ska dela inlägget på facebook! :)

  SvaraRadera
 20. Hej!
  Har inte så mycket pengar denna månaden, men swishade över 50 kr och hoppas att det gjorde lite skillnad iaf! Kram ☺

  SvaraRadera
 21. Satte in en peng! Yours in solidarity, Kari

  SvaraRadera
 22. Har swishat en slant! Roskildefestivalen donerar hela sin vinst till välgörenhet och för ett tag sen tipsade jag dem om att de borde donera pengar till er! Jag fick svar att de var intresserade och att de skulle kontakta er för att få mer information om organisationen. Har du hört något? Hoppas de ger er pengar, ni gör ett fantastiskt jobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för både bidrag och nominering! De skickade ett formulär vi fyllde i för ett tag sedan men sen dess har vi inte hört något.

   Radera
 23. Hej, hittade hit genom www.monasuniversum och blev helt fascinerad.
  Har nu läst igenom alla blogginlägg från när ni startade fram till idag och känner mig otroligt ödmjuk för vad ni har åstadkommit och vad ni gör för dessa människor, ni är fantastiska! Vilken skillnad ni gör för dessa människor. Har swischat över ett litet bidrag för er fortsatta kamp. Hälsningar Eva Wählby, Ödåkra

  SvaraRadera