tisdag 5 april 2016

Gatubarnsproblematiken

I samband med presidentvalet skedde också omröstningar på parliament-, distrikt- och kommunnivå vilket bland annat inneburit att Kabale fått en ny borgmästare.

På radio hörde vi ett av hans första uttalande på sin nya post. Han pratade om de bekymmer Kabale som stad har och pekade ut gatubarnen som ett av de största. 

Hur de tigger, stjäl, tar droger och ställer till oreda. Att butiksägare inte vågar hålla öppet sent. Hur invånare och turister trakasseras. 

Inte ett ljud om hur det är att som barn inte ha en människa i världen som bryr sig om dig.

Att det är ett problem med alla Kabales gatubarn håller jag med om. Det största är dock, enligt mig, det faktum att de behandlas som djur. Inte har något värde. De ses som gangsters.

Kriminella.

Det är de inte, till en början. Men många blir efterhand. Och, ju längre tid de spenderar på gatan desto svårare är det att sudda ut den stämpeln. 

Enligt mig måste det till mer förebyggande arbete för att förhindra att barn hamnar på gatan samt snabbt uppfångande och insatser för de som ändå gör det. Hur detta ska ske har jag inget bra svar på men en ändrad inställning och dialog (på många plan) vore en start. 

Positivt är åtminstone att borgmästaren adreserar frågan. Kanske skulle försöka få till ett möte med honom och diskutera vad som kan göras för att jobba mot en lösning på de strukturella problem som gör att så många barn hamnar på Kabales gator.

"We want to go to school", säger dessa gatubarn varje dag när vi möter i stan och instinktivt vill man ju bara se till att de får göra det. Tyvärr har vår verksamhet inte möjlighet att hjälpa fler just nu. Och även om vi hade kunnat löser det inte de underliggande problemen. Det förhindrar inte att nya kommer till gatan. Det är den nöten jag hoppas att det skulle läggas mer fokus på att knäcka.

6 kommentarer:

 1. Ja, tänk vad underbart om det gick att göra något för barnen. Jag tycker absolut att ni ska försöka prata med borgmästaren detta. Varje liten sak som kan göras är en förbättring.

  SvaraRadera
 2. Om nån skulle prata med borgmästaren, så vore det väl du.Du vet mer än de flesta om problematiken.
  Synd att du inte kan få träffa presidenten, det hade han behövt!!!

  SvaraRadera
 3. Om nån skulle prata med borgmästaren, så vore det väl du.Du vet mer än de flesta om problematiken.
  Synd att du inte kan få träffa presidenten, det hade han behövt!!!

  SvaraRadera
 4. Tycker det vore bra att du som kan ge en bild av hur mycket bättre det kan bli får en tid hos borgmästaren. Men jag funderar på vad det är som gör att barnen hamnar på gatan. Är det fattigdom? För alla som bor i Kabale kan väl inte bara sluta tycka om och bry sig om sina barn?? Jag kan förstå att om man inte har preventivmedel och får barn varje år, som man dessutom inte kan försörja att de äldre barnen antingen ger sig av eller i alla fall tar på sig bördan att försöka fixa pengar till familjen.
  Så det känns som att borgmästaren behöver ananlysera varför det finns gatubarn överhuvudtaget. Är det mycket arbetslöshet i Kabale? Kan man "inrätta" jobb och skola för alla så att barn inte driver runt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att barnen hamnar på gatan beror på många faktorer. Fattigdom är en av dem men absolut inte den enda. De flesta tar hand om sina barn trots svår fattigdom. Nej, majoriteten av Kabales föräldrar är ansvarsfulla sådana. De barn som hamnar på gatan saknar många gånger föräldrar överhuvudtaget. Eller föräldrar som är sjuka, har psykiska besvär och/eller missbruksproblem. De flesta invånare arbetar på något sätt men många försörjer sig på ströjobb. Få har fast anställning. Jo, det vore fantastiskt om alla kunde tas om hand. Vi funderar mycket på hur det skulle kunna lösas. Att erbjuda alla skolgång kan få motsatt effekt än den önskade - alltså att fler barn kommer till gatan om de vet att det då får fri skolgång.

   Radera
 5. Vilken fruktansvärd syn på små oskyldiga barn. Det är väl alla vuxnas ansvar att se till att inget barn någonsin ska behöva hamna på gatan eller fara illa.

  Jag hoppas verkligen att du kan få ett möte med borgmästaren och ge din syn på saken.

  SvaraRadera