torsdag 16 juni 2016

Läsarfråga

Hej har en fråga. Vad jag vet så är homosexualitet olagligt i Uganda, så hur skulle ni hantera situationen om någon av killarna eller tjejerna kommer ut som gay? Satt och funderade på situationen ut ett allmänt perspektiv och är lite nyfiken på ditt förhållningssätt om situation skulle uppstå i framtiden. Annars fortsätt med vad du gör.

Svar: 

Det var en väldigt intressant fråga som jag också funderat över. Inte nog med att homosexualitet är olagligt i Uganda, det finns också traditionellt, kulturellt och inte minst religiöst ett oerhört starkt motstånd.

Bara att tala om ämnet i Uganda kan få allvarliga konsekvenser och att aktivt förespråka eller "praktisera" (jo, de uttrycker sig så) homosexualitet är rentav livsfarligt. För något år sedan publicerade exempelvis en av landets största tidningar bilder och namn på homosexuella personer i Uganda, vilket bland annat resulterade i att en av de mest kända blev mördad. Även flera andra har råkat illa ut.

Att leva öppet som homosexuell i Uganda är, i dagsläget, nästintill omöjligt. Man lever under ständigt hot vilket har fått många att gå under jorden eller fly till andra länder.

Den här frågan är väldigt komplex och i samtal både med våra barn och ungdomar samt kollegor/vänner om ämnet väger jag mina ord noga. Det låter kanske fegt men jag vågar, ärligt talat, inte gå in för djupt.

Jag försöker istället tala allmänt om människors rättigheter och lika värde, berättar så objektivt jag kan om hur det fungerar i andra länder, betonar vikten av att ha rätt fakta och så vidare.

Vad jag kan försäkra är dock om något av våra barn, oavsett orsak, utsätts för hot, trakasserier, förföljelse eller liknande gör vi allt vi kan för att stötta.

Det kommer vi fortsätta med även i framtiden.

2 kommentarer:

  1. Tack för att du delar med dig om detta Emma! Väldigt intressant o jag förstår att du inte vågar gå in för djupt på ämnet. Ibland vill man så mycket men kanske måste man "välja sina strider" o framför sllt när liv står på spel. Tycker du resonerar bra o berör de ämnena du nämner på ett bra o smidigt sätt! För övrigt tycker jag att läsarfrågor borde vara ett stående inslag i bloggen :D

    SvaraRadera
  2. Du är så klok Emma! Förstår definitivt att du inte vill propagera för högt i frågan när det verkar såpass riskabelt, men du är fantastisk som gör det du kan på ett sätt som känns bra. Det är verkligen vidrigt och sorgligt att den synen på homosexualitet är så utbredd i Uganda, men att du ensam skulle kunna ändra på den saken är väl kanske tycärr inte så troligt. Men förmodligen sår du några frön mot en mer jämlik värld! :)

    SvaraRadera