måndag 13 juni 2016

Mer elände

Både Blair och mina kollegor har naturligtvis haft extra mycket kontakt med hans mamma efter det hemska som inträffade nyligen. Hon mår, efter omständigheterna, okej.

Eländigheterna i familjen verkar det dock tyvärr inte vara slut på.

När barn avlider ska de, enligt ugandisk tradition, begravas på sin fars mark. Eftersom pappan till Blairs syster inte finns med i bilden var detta omöjligt i deras fall och efter många om och men gick morfadern med på att han begravdes vid hans hem istället.

Något hans nya fru absolut inte tyckte om.
Detta har lett till en stor konflikt inom familjen, vilken kulminerade en kväll och slutade med att hustrun hällde kokande vatten över sin man (Blairs morfar).

Därefter flydde hon och har varit försvunnen sen dess.

Jag har både sett och fått höra hur farligt familjebråk och släktfejder kan bli i Uganda men har ändå svårt att ta in det här. Och över ett oskyldigt barn, till råga på allt.

Sinnessjukt.

Blairs morfar spenderade mer än en vecka på sjukhus för sina brännskador. Han är, tack och lov, bättre nu och hemma igen. Blair, Richman och Alex besökte honom i helgen.

4 kommentarer:

 1. Men fy!! Att något sådant kan ske i en så tragisk situation. Skickar tusen tankar till dem.

  SvaraRadera
 2. Hej har en fråga. Vad jag vet så är homosexualitet olagligt i Uganda, så hur skulle ni hantera situationen om någon av killarna eller tjejerna kommer ut som gay? Satt och funderade på situationen ut ett allmänt perspektiv och är lite nyfiken på ditt förhållningssätt om situation skulle uppstå i framtiden. Annars fortsätt med vad du gör.
  Med vänliga hälsningar

  SvaraRadera
 3. Så otroligt sorgligt. En nyfiken fråga: Tror du att släktfejder lättare blir infekterade och våldsamma i Uganda än i Sverige? Och vad beror det i sånt fall på? Jag vill minnas att du tidigare skrivit om ett utbrett alkoholmissbruk (rätta mig om jag har fel!), är det sådant som påverkar? Eller fattigdom? Eller handlar det om starkare band inom släkten (nåt vi inte är proffs på i Sverige) och därmed starkare känslor? Gissar att det är en komplex fråga men du kanske har några tankar? :)

  SvaraRadera