tisdag 1 november 2016

Pias ben

Jag vet inte om ni lagt märke till det och jag tror inte att jag har nämnt det tidigare, att vår yngste pojke Pias lider av ett handikapp. Eller lider gör han inte ännu men vi är rädda att han ska komma att göra det i framtiden.

Det är Pias ben som är bekymret, det vänstra som inte växer som det ska. Både vi och de svenska tjejerna som tog hand om honom förut har besökt flera lokala läkare varav några har menat att han är född så och andra att det är ett resultat av undernäring hans första år. Ingen har kunnat ge en säker diagnos eller avgöra om det går att behandla honom.

Vi har funderat mycket på hur vi ska kunna hjälpa honom. Han har som sagt inte ont i dagsläget men vi är förstås rädda att han ska få det längre fram. Planen har därför varit att ta honom till läkare i Kampala eller Rwanda. 

Men så av en slump, när Alex mötte en släkting som arbetar på det statliga sjukhuset i Kabale, fick vi veta att de just nu har ett specialistteam på plats och gratis undersökning för personer med problem som Pias.

Dagen därpå fick han träffa en ortoped som berättade att det, genom operation, går att återställa Pias ben.

Väldigt goda nyheter.

Utrustningen som krävs finns dock inte i Kabale utan måste genomföras i huvudstaden.

Om och i så fall när det skulle vara aktuellt vet vi inte än. Vi måste ta reda på och överväga all fakta samt informera och konsultera myndigheter och Pias släktingar innan något beslut tas.

Pias och Alex på väg till doktorn

Läskigt med sjukhus och främmande folk i konstiga kläder men Pias var modig och fixade det galant.


2 kommentarer:

  1. Detta gjorde oss verkligen glada. Ni gör verkligen ett fantastiskt jobb!

    SvaraRadera